O nouă soluție pentru protejarea liliecilor: Plantarea copacilor indigeni pe terenurile agricole

0
- Reclamă -

Beth Bridge, doctorandă la Universitatea din Edinburgh și la Colegiul Rural din Scoția (SRUC), colaborează cu fermierii și proprietarii de terenuri pentru a crea condițiile care să le permită liliecilor pe cale de dispariție să prospere din nou.

Numărul liliecilor este în declin de zeci de ani, dar Beth a analizat modul în care pot fi plantați copaci indigeni pe terenurile agricole, astfel încât aceștia să le poată oferi noi adăposturi pentru cuiburile lor peste 50-100 de ani.

Este un pas important în pregătirea pentru un potențial aflux de lilieci din sudul Europei, pe măsură ce schimbările climatice împing speciile spre nord, spre regiuni mai reci.

Liliecilor le place să se stabilească în găurile și crăpăturile care apar atunci când pădurile vechi încep să se degradeze.

Aceste habitate au dispărut din numeroase motive, inclusiv intensificarea agriculturii, precum și construcția de drumuri și case, iar înlocuirea lor va dura mult timp.

- Reclamă -

Beth, spune că apetitul insațiabil al liliecilor pentru muște înseamnă că aceștia ar trebui să fie priviți ca un prieten al tuturor celor care petrec timp în aer liber. Se estimează că un liliac poate devora până la 3.000 de muște pe noapte.

Dependența lor de insecte înseamnă că prevalența lor este adesea considerată un test al calității ecosistemului unei zone în general.

„Conservarea liliecilor este foarte importantă, deoarece nu numai că ei indică momentul în care natura este cu adevărat fericită și sănătoasă, dar oferă și un serviciu ecosistemic foarte bun sub forma consumului de insecte și a controlului populației lor”, explică Beth Bridge.

Refacerea naturii

Oamenii de știință și politicienii consideră că protejarea și refacerea naturii sunt la fel de importante ca și combaterea schimbărilor climatice. Guvernul scoțian s-a angajat să „stopeze dispariția naturii” până în 2030 și să inverseze procesul până în 2045.

„Acest lucru asigură controlul dăunătorilor, în special pentru fermieri, dar ajută și la menținerea ecosistemului în echilibru.”

Cu toate acestea, grupurile ecologiste și-au exprimat îngrijorarea cu privire la angajamentul miniștrilor față de biodiversitate, după ce fondurile pentru refacerea naturii au fost redirecționate către salariile administrațiilor locale.

Ei spun că este, prin urmare, vital ca miniștrii scoțieni să includă în următorul lor program de guvernare o lege privind mediul natural, care să stabilească obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru refacerea naturii.

Paul Walton, de la RSPB Scotland, afirmă că obiectivele voluntare nu au funcționat, iar viața sălbatică continuă să dispară.

El a adăugat: „Trebuie să facem acest lucru deoarece natura este esențială pentru sănătatea noastră, bunăstarea noastră, polenizarea culturilor noastre, apa curată”.

„Industria turistică scoțiană depinde de existența unui mediu de calitate, iar noi pierdem această viață sălbatică”, a adăugat el.

Lilieci pe cale de dispariție

Scoția are aproximativ 10 varietăți de lilieci, toate fiind protejate prin lege.

Voluntarii din Aberdeenshire au încercat să crească gradul de conștientizare a importanței lor prin organizarea de plimbări ghidate de-a lungul râului Ythan în Ellon, care este un bastion pentru lilieci.

Sunt în curs de elaborare planuri de înlocuire a luminilor LED existente de-a lungul malului cu lumină roșie, care nu doar că ar reduce poluarea cu lumină, ar face liliecii mai ușor de observat în mediul lor natural.

Grupurile de protecție a naturii consideră că sprijinirea oamenilor să stabilească o legătură cu natura este esențială pentru protejarea vieții sălbatice.

James Davidson, un ecologist care organizează aceste plimbări pentru Scottish Wildlife Trust, spune că liliecii sunt ca un „canar în mina de cărbune”, deoarece indică dacă un ecosistem este echilibrat.

Sursa: g4media

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.