Okra, planta cu efect antidiabetic

0
- Reclamă -

Okra (Abelmoschus esculentus) este o plantă perenă, originară din zona tropicală a Africii și Asiei. Face parte din familia Malvaceae, familia bumbacului, hibiscusului, durianului și cacauei.

Se cultivă pentru păstăile sale care se consumă gătite ȋn tocăniţe, supe, salate calde, etc.

Tulpina sa crește pȃnă la 90-120 cm, frunzele sunt palmate, cu 5-7 lobi, iar florile sunt albe sau gălbui, cu 5 petale și aspect ce amintește de cele de hibiscus. Acestea apar la 45 de zile de la ȋnsămȃnţare.

Păstăile sunt lungi, de 17-18 cm și adăpostesc seminţe albe, mari.

Okra –beneficii

În ultimii ani a crescut mult cererea pe piaţă deoerece okra este văzută ca superaliment, cu proprietăţi antidiabetice, antioxidante, antistres, de reglare a colesterolului și ȋmbunătăţire a digestiei. De asemenea, este recomandată pentru cei care au probleme de greutate deoarece păstăile sale sunt foarte săţioase, o cantitate mică alungȃnd senzaţia de foame, dar oferind numeroși nutrienţi.

Conţine fibre solubile și insolubile, proteine, vitamine K, B6, C, maganeziu, calciu, potasiu, acid folic și carbohidraţi.

- Reclamă -

Cei mai mari producători la nivel mondial sunt: India, Nigeria, Sudan.

Se cultivă și ȋn sudul Europei, unde a ȋnceput să ȋși facă loc pe lista alimentelor căutate pentru proprietăţile sale medicinale.

Vezi si: Plante pe verticala pentru cei cu putin teren

Okra-cultivare

Seminţele de okra se seamănă direct ȋn grădină cȃnd solul ajunge la o temperatură de 18-21 de grade Celsius. Adȃncimea la care trebuie plasate este de 2-3 cm, iar distanţa dintre ele de 10-20 cm.

Preferă un sol umed, bine drenat, ușor acid, expus soarelui minim 6 ore pe zi, planta avȃnd nevoie de multă lumină.

Se dezvoltă bine la căldură, zilele toride de vară fiind ideale pentru o producţie bogată.

Recoltarea se poate face după 2 luni cȃnd păstăile ajung la 5-7 cm, moment ȋn care sunt fragede.

Se recomandă purtarea mănușilor de protecţe pentru a se evita contactul cu planta, perișorii prezenţi pe fructe putȃnd genera la atingere reacţii alergice.

Se cunosc mai multe varietăţi de okra dintre care amintim:

Annie Oakley care oferă o recoltă bogată

Burgundy, cu păstăi roșii

Clemson spineless, varietate ce ajunge la 150 cm

Emerald care produce păstăi de 10-14 cm

White Velvet care produce păstăi albe, moi

În general, planta este rezistentă la atacul dăunătorilor, dar trebuie ferită de afide.

Sursa foto: www.oneplanetorganization.com

 

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.