Păduchele lânos: dăunătorul care afectează copacii

0
- Reclamă -

Păduchele lânos sau Eriosoma lanigerum, se întâlnește în România în special la măr, ocazional la gutui și foarte rar la păr. De asemenea, acest dăunător atacă și plantele ornamentale. Află în acest articol cum sunt afectate plantele de păduchele lânos, dar și cum poate fi oprit.

Păduchele lânos are corpul oval, globulos, cu o lungime de 1,7-2,5 mm, culoare brun închisă și este acoperit cu o secreție abundentă ceroasă, care formează un înveliș filamentos alb. Spre deosebire de adulți, larvele au talia mai mică.

Pomii atacați de păduchele lânos sunt ușor de recunoscut, întrucât insecta formează pe rămurele, trunchi și pe rădăcini colonii, caracterizate prin prezența unui înveliș alb-vătos.

Păduchele lânos este o specie polivoltină, cu 8-12 generații pe an. Are un ciclu complet doar în locul de origine, având ca plantă gazdă ulmul american, iar mărul ca plantă gazdă secundară.

Iernează sub formă de larvă femelă sau adult, în scoarța exfoliată și în partea superioară a rădăcinilor. Acest dăunător devine activ spre finalul lunii martie. Femelele insectei nu necesită fecundarea și dau naștere la peste 100 de larve tinere.

Plante atacate de păduchele lânos

- Reclamă -

Păduchele lânos este un dăunător foarte periculos în zonele cu climat mai umed. Formează colonii masive pe tulpini, ramuri, lăstari și rădăcini. În unele cazuri, formează colonii și pe pedunculul fructelor și în apropierea coletului pe rădăcini.

Acest dăunător produce înțepături, din cauza cărora țesuturile plantei se hipertrofiază și apar umflături, care se măresc treptat și iau forma unor tumori sau nodozități cu aspect canceros.

În cazul unor atacuri puternice apar crăpături care favorizează infecția cu ciuperci patogene. Atunci când atacurile sunt repetate, pomii se usucă treptat.

Cum se oprește păduchele lânos

Pentru a combate larvele hibernale este recomandat să se efectueze tratamente încă din perioada de repaus. În timpul perioadei de vegetație se recomandă aplicarea tratamentelor folosind insecticide specifice.

Principalele insecticide eficiente în combaterea păduchelui lânos:

Insecticidul K-Othrine SC 7.5 FLOW este un insecticid lichid concentrat, destinat combaterii insectelor zburătoare și a insectelor târâtoare. Acționează prin contact și ingestie, asigurând efect de șoc și un timp de acțiune îndelungat, de până la 90 zile.

Insecticidul Movento 100SC este insecticid sistemic foliar folosit pentru combaterea dăunătorilor la măr, păr, prun, cais, piersic, cireș, viță de vie, ceapă, usturoi, și altele.

Insecticidul Mospilan 20 SG este un sistem insecticid din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.

Insecticidul Mavrik 2F este un piretroid insecticid de ultimă generație care acționează asupra organismelor atât prin contact cât și prin ingestie.

Insecticidul Actara 25 WG este un insecticid sistemic, care acționează prin contact și ingestie. Produsul pătrunde rapid în plantă şi apoi este transportat ascendent (acropetal) prin sistemul vascular, protejând întreaga plantă, precum şi noile creşteri. Combate dăunătorii atât în stadiul de larvă, cât şi de adult.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.