Parlament: simplificarea accesării schemelor de plăţi directe pentru fermieri

0

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, proiectul de lege iniţiat de către parlamentarul Daniel Constantin care prevede simplificarea procedurii prin care sunt accesate schemele de plăţi directe pentru fermieri.

 

„Legea impacteaza circa 830 de mii de fermieri care vor fi scutiţi de la depunerea documentelor pe care trebuiau să le obţină anual de la primării, Registrul Comerţului şi alte instituţii, pentru realizarea plăţilor directe. Astfel, APIA va culege toate informaţiile din bazele de date interconectate”, a transmis Constantin, într-un comunicat de presă.Daniel ConstantiProiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.3/2015, în scopul simplificării modului de accesare a schemelor de plăţi directe pentru fermieri, prin reducerea unor documente care dovedesc 3 respectarea anumitor criterii de eligibilitate/condiţii specifice unor măsuri delegate de dezvoltare rurală pe care fermierii trebuie să le anexeze la cererea unică de plată şi care sunt emise de instituţii/organisme responsabile. Potrivit propunerii, aceste documente vor fi solicitate instituţiilor/organismelor responsabile sau preluate direct de către APIA din sistemele informatice ale acestora, acolo unde sunt disponibile.

„Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, fermierii nu vor mai fi puşi pe drumuri. Ştiu că, pentru mulţi, era un adevărat stres să solicite acte din diverse locuri pentru a completa dosarul. De acum, lucrurile se vor desfăşura ca în orice ţară civilizată, unde instituţiile comunică între ele pentru a rezolva problemele cetăţenilor. De asemenea, nu mai sunt la mâna primarilor care folosesc eliberarea acestor documente ca şantaj electoral”, a explicat Daniel Constantin, vicepreşedinte al PNL.

Datorită noii legi, fermierii vor depune la APIA numai cererea de plată şi, dacă este cazul, documente care nu sunt emise de terţi, mai arată comunicatul de presă.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Documentele emise de terţi, cum ar fi extrasul din Registrul Agricol, extrasul din Registrul Danionstantinel CNaţional al Exploataţiilor, extrasul din Registrul de Rasă sau extrasul ONRC, nu vor mai fi solicitate fermierilor.

„Fermierii – mai ales cei cu ferme mici sau medii, precum şi cei cu exploataţii agricole mixte – se vor putea concentra acum doar asupra producţiei agricole. În plus, este eliminat riscul depunerii unor documente neconforme, iar verificările efectuate de APIA vor fi mai exacte, eliminând mare parte din riscul corecţiilor financiare”, completează Constantin.

Vicepreşedintele PNL spune că procesul de debirocratizare va continua atât în agricultură, cât şi în alte domenii.

10 noi spălătoare cu presiune în gama STIHL

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here