Patru milioane hectare de terenuri agricole sunt cadastrate

2
românii-terenuri-agricole-restricții-afir-înverzire

Patru milioane hectare de terenuri agricole sunt în prezent cadastrate, iar la nivelul ţării există contracte cu peste 2.000 de UAT-uri, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Cadastrul este o operaţiune grea, sunt bani mulţi alocaţi prin POR, de la UE, dar sunt şi de la bugetul statului. Sunt peste 400 de milioane de euro. Este o acţiune la nivelul ţării; s-au făcut contracte cu peste 2.000 de UAT-uri. E o lucrare complexă, complicată, dar ea a trebuit făcută şi iată că şi efortul acesta bugetar justifică necesitatea executării unei asemenea lucrări de o astfel de amplitudine şi complexitate”, a spus Daea, la finalul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, unde s-a pus problema cadastrării terenurilor agricole.

Întrebat la cât se ridică suprafaţa agricolă cadastrată, şeful MADR a răspuns: „Undeva la 40%. Sunt cifre relative, ele se modifică de la o zi la alta, dar undeva la patru milioane hectare sunt cadastrate. Ce am făcut noi la Ministerul Agriculturii şi ce ordin am dat eu în ţară? A fost acela ca toţi specialiştii de la Agricultură, când ajung echipele de cadastru care vor executa această lucrare, să fie la faţa locului, să mobilizeze proprietarii să îşi recunoască parcelele în timpul acela scurt şi să fie autentic procesul de realizare a acestei acţiuni foarte complexe şi nu sunt uşor de executat”.

 

În acest context, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/, Laurenţiu Baciu, a susţinut că în momentul de faţă sunt multe probleme în teritoriu legate de cadastrare, existând riscul să rămână fără proprietăţi „sute, poate mii de oameni”. Din anul 2020, România riscă să piardă plăţile directe din Pilonul I al Politicii Agricole Comune, al cărei sistem de plăţi urmează să fie implementat numai pe baza identificării cadastrale a terenurilor agricole.

Citeşte şi:Dăncilă doreşte ca sectorul agricol să devină un motor de creştere economică

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here