Pesta micilor rumegătoare s-a extins și în județul Ialomița

0
- Reclamă -

Pesta micilor rumegătoare (PMR) este o boală foarte contagioasă care afectează turmele de ovine și caprine. Noi focare de Pesta micilor rumegătoare au fost raportate în România pe platforma electronică WAHIS (World Animal Health Information System) a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, în datele de 5 și 6 august. Cu acese noi rapoarte, umărul total de focare izbucnite în România până în prezent este 56.

În data de 5 august, pe platforma WAHIS au fost reportate 5 noi focare în localitățile Balabancea (TL), Stejaru (TL) și Hârșova (CT), cu 4.885 de animale moarte.

În data de 6 august situația a continuat să se înrăutățească, fiind raportate încă 11 focare, în localitățile Mihail Kogălniceanu (IL), Stejaru (TL), Haidar (TL), și Vasile Alecsandri (TL), cu 4.914 animale moarte.

Aceste date nu au fost încă făcute publice, pe site-ul propriu, de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA). ANSVSA a publicat ultimul raport privind evoluția PMR în țara noastră, în 1 august, când a precizat că numărul focarelor a ajuns la 37.

Vezi și Focar de Pesta Micilor Rumegătoare la o fermă din Timiş

Evoluția PMR în România a determinat Comisia Europeană să emită o nouă decizie de punere în aplicare privind anumite măsuri de urgență referitoare la infecțiile cu virusul pestei micilor rumegătoare din România, prelungind de la 30 noiembrie la 30 decembrie 2024 valabilitatea actului legislativ.

- Reclamă -

În județele unde a fost confirmată boala, au fost delimitate, concentric: zone de protecție (un cerc cu raza de 3 km, în jurul focarului), zone de supraveghere (un cerc cu raza de 10 km, în jurul zonei de protecție) și zone suplimentare de restricții, care acoperă tot teritoriul unui județ.

Potrivit noii decizii de punere în aplicare, județele Tulcea, Constanța, Galați, Călărași, Brăila, Timiș și Caraș-Severin sunt declarate în întregime zone suplimentare de restricții. În interiorul județelor Tulcea, Constanța și Timiș sunt delimitate mai multe zone de protecție și de supraveghere.

Comisia Europeană subliniază că, având în vedere gravitatea și urgența situației epidemiologice și pentru a limita imediat răspândirea bolii, este necesar să se asigure faptul că nu există circulație a animalelor din zonele de protecție, de supraveghere și din zonele suplimentare de restricții către destinații din afara perimetrului extern al zonei suplimentare de restricții și să se excludă eventualele derogări de la interdicțiile cu privire la circulația animalelor dinspre zonele de restricții, pentru o anumită perioadă de timp, pentru a preveni răspândirea la distanțe mari a bolii.

Boala a fost confirmată pentru prima oară în România, în data de 20 iulie 2024.

Sursa: g4food

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.