Pesta Porcină Africană, la 150 km de granița României

0
- Reclamă -

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a propus Ministerului Agriculturii un set de măsuri suplimentare de biosecuritate pentru prevenirea apariţiei , în contextul actual de evoluţie a bolii, care s-a extins în estul Europei (Ucraina, Belarus și Rusia), fiind identificate focare la circa 150 km de graniţa ţării noastre. Ultinul focar a fost identificat în data de 28 octombrie în zona Odessa (Ucraina).

Între acestea, au fost menţionate programe de informare a populaţiei şi a micilor crescători, stabilirea unui buget pentru acţiunile de prevenire şi control, crearea de acorduri şi acţiuni transfrontaliere.

Totodată, reprezentanţii APCPR au ridicat problema creării unui grup de lucru la nivelul  MADR pentru analiza propunerii de modificare a Ordinului nr. 1438/2014 privind aprobarea sistemelor de sancţiuni pentru Măsura 125 „Plăţi privind bunăstarea animalelor” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 prin preluarea prevederilor din Regulamentul 640/2014 privind sancţiunile ce se aplică pentru plăţile directe şi pentru ecocondiţionalitate şi dezvoltare rurală. O altă temă ridicată de conducerea APCPR a fost activarea Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor și alocarea unui buget al acesteia.

Pesta porcina africană (PPA) este o viroză majoră, specifică suinelor domestice și sălbatice, caracterizată prin difuzibilitate foarte mare în specia susceptibilă, morbiditate și mortalitate extreme, soldându-se cu pierderi economice foarte ridicate în exploatațiile unde evoluează. Boala nu afectează omul.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.