Petiţie online: Testaţi legumele şi fructele din pieţe!

3
piata-legume
- Reclamă -

Senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu a lansat petiţia online ”Testaţi legumele şi fructele din pieţe!” prin intermediul căreia doreşte să determine administraţia locală să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

O anchetă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău a scos la iveală faptul că fermieri din comuna Glodeanu Sărat foloseau substanţe chimice concentrate, interzise în România pentru a forţa coacerea roşiilor şi a altor legume din sere şi solarii.

„Oamenii trebuie să ştie ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în pieţele din Buzău, pentru depistarea substanţelor neconforme din legume şi fructe! În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere.

Sunt însă ele cu adevărat sănătoase?

Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor.

Vezi și Ministerul Agriculturii a luat la control piețele de legume-fructe

Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim şi să testăm mai mult?”, precizează senatorul Vlad Pufu în textul petiţiei online.

- Reclamă -

Drept urmare, parlamentarul liberal îi invită pe oameni să semneze petiţia online prin intermediul căreia să determine Primăria Municipiului Buzău să ia măsuri astfel încât în pieţele agro-alimentare legumele şi fructele să poată fi testate.

„Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din pieţe! Este o măsură esenţială pentru protejarea sănătăţii buzoienilor, care elimină, în acelaşi timp, şi suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor oneşti, care nu folosesc substanţe periculoase pentru creşterea producţiilor. În acelaşi timp, i-ar descuraja pe cei care folosesc asemenea substanţe să o mai facă.

Aceste teste pot depista în doar câteva minute dacă există suspiciuni privind depăşirea nivelului maxim admis de substanţe nocive într-o legumă sau un fruct. Ulterior, probele vor fi trimise la laborator pentru o analiză amănunţită. Dar folosirea testelor rapide poate stopa vânzarea unui produs suspect către consumatori, până la confirmarea sau infirmarea prezenţei unor factori toxici prin analize, protejându-le, astfel, sănătatea”, a mai transmis Vlad Pufu.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu a lansat petiţia online ”Testaţi legumele şi fructele din pieţe!” prin intermediul căreia doreşte să determine administraţia locală să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea… Cititi mai multe aici: Petiţie online: Testaţi legumele şi fructele din pieţe! […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.