Petre Daea la Indagra anunță bani pentru fermieri și investiții în irigații

4
Petre Daea
- Reclamă -

Construim mecanisme pentru ca Fondul Mutual prin care vor fi sprijiniţi fermierii să devină funcţional de anul viitor, a declarat, miercuri, la Indagra 2022, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Ceea ce înseamnă o abordare paralelă, dar în contextul acesta de asigurare a culturilor este realizarea unui mecanism stabil în viitor, în aşa fel încât să putem să apelăm la el în momentele acestea grele, întrucât statul nu poate tot timpul să intervină în sprijinul fermierilor de la bugetul statului. Pe de o parte, pentru faptul că nu sunt sume în buget, pentru că nu construieşti un buget pe riscuri, construieşti un buget pe elemente care-ţi asigură concreteţea şi te conduce la realizarea obiectivului, motiv pentru care Fondul Mutual de anul viitor, zic eu, va putea fi funcţional. Se lucrează în Ministerul Agriculturii, lucrăm împreună cu specialişti, lucrăm împreună cu fermierii, în aşa fel încât să putem să facem această instituţie care să vină în sprijinul fermierilor atunci când nevoia îi împinge şi, evident, fenomenele naturale apar. Construim aceste mecanisme la această dată. Vom asigura pe de o parte şi din fondurile statului acest fond, va fi şi o parte contributivă a fermierilor, în aşa fel încât trebuie să ştii atunci când pleci la drum să pui de-o parte un leu, că nu se ştie…”, a susţinut Daea.

Daea a dat asigurări că în România există cantitatea de grâu necesară pentru consumul intern.

„A fost această temere în vară, toată lumea se aştepta să nu facem grâu şi să nu avem posibilitatea să asigurăm…. Eu vă spun că avem cantitatea de grâu, am spus-o şi o repet că noi nu am obţinut cât ne-am fi dorit, dar nici atât de puţin cât şi-ar fi dorit. Avem cantitatea de grâu necesară în România pentru consumul intern şi disponibilităţi pentru export, iar acelaşi lucru se întâmplă şi la floarea-soarelui. Ne-am apropiat. Mai avem 2% din suprafaţa de recoltat a României. Cantităţile care au fost aduse în magaziile fermierilor atestă faptul că avem cantitatea necesară pentru prelucrare, în aşa fel încât să obţinem uleiul cuvenit şi să avem şi disponibilităţi pentru export. Porumbul a fost afectat, încă ne-am terminat recoltatul. Este cu câteva procente peste jumătate din suprafaţa însămânţată în România. Vom vedea ce va fi la sfârşitul recoltării întregii suprafeţe. Până acum, noi am intervenit la fermieri cu o serie întreagă de forme de sprijin, instrumente financiare pe care le-am folosit”, a afirmat Petre Daea.

Presiune pentru investiții în irigații

Daea declară că obiectivul numărul 1 pentru agricultura României, din punct de vedere investiţional şi al activităţii, este refacerea sistemului de irigaţii şi extinderea acestuia.

„Refacerea înseamnă trei lucruri: pe de o parte, să punem în mişcare sistemul principal de către ANIF, înţelegând aici staţiile de pompare, canalele de aducţiune şi canalele de deservire. Al doilea lucru înseamnă punerea în mişcare a sistemelor secundare, practic a unităţii hidraulice de la staţia de pompare până la plantă. Al treilea lucru este acela să susţinem, ceea ce facem în România, să susţinem cursul apei pe care o distribuim până la staţia de pompare. Deci, dăm apa gratuită fermierilor şi apoi de la staţia de pompare până la plantă 50%. Toate aceste acţiuni pe care noi le facem sunt stipulate şi în Legea 236 care spune foarte clar că, pentru perioada 2027, României îi este alocată suma de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea sistemului de irigaţii, în aşa fel încât să ajungem la o suprafaţă irigabilă de 2,6 miliarde de hectare. Dacă sistemul de irigaţii din România nu este valid, atunci nu ne putem aştepta decât întâmplător la producţii şi acestea sunt determinate de starea starea vremii”, a explicat oficialul.

Prețul cărnii de porc crește în Europa

Întrebat care va fi preţul cărnii de porc în perioada următoare, ministrul Daea spune: „În orice caz, cel mai mic preţ din Uniunea Europeană. Nu suntem în primele ţări privind creşterea preţului, dar vă spun că este preţul cel mai mic la produsele agricole în România şi am făcut şi un calcul apropo de relaţia aceasta a preţurilor cu posibilităţile de cumpărare. Am putut observa că preţul la toate produsele este de 4-5 ori mai mare decât în România”.

- Reclamă -

Vezi și INDAGRA – Ciolacu: Vrem să direcţionăm spre agricultură toate fondurile europene disponibile

În paralel, va avea loc şi Indagra Food – târgul internaţional pentru industria alimentară, la care sunt aşteptate peste 412 de firme expozante.

Potrivit organizatorilor, ambele evenimente se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Deschise pe o suprafaţă de 29.000 mp, Indagra şi Indagra Food 2022 înregistrează un grad de internaţionalizare de 29%, cu firme din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Spania, Suedia, SUA, Turcia, Ungaria şi Vietnam.

- Reclamă -

4 comentarii

  1. […] Construim mecanisme pentru ca Fondul Mutual prin care vor fi sprijiniţi fermierii să devină funcţional de anul viitor, a declarat, miercuri, la Indagra 2022, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. „Ceea ce înseamnă o abordare paralelă, dar în contextul acesta de asigurare a culturilor… Cititi mai multe aici: Petre Daea la Indagra anunță bani pentru fermieri și investiții în irigații […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.