Plățile APIA și greva foamei

0
Apia
- Reclamă -

Întârzierile la plata subvențiilor au adus la disperare pe crescătorii de animale, care recurg la o formă extremă pentru a-și arăta nemulțumirea – greva foamei. Doi fermieri cunoscuți, Costel Caraș, un cunoscut crescător de vaci din sudul țării, și Dumitru Grigorean, președintele Federației Crescătorilor de Bovine de Carne din România, au anunțat că intra în greva foamei în semn de protest față de ritmul plăților în zootehnie. Costel Caraș va protesta în semn de protest în fața Ministerului Agriculturii, iar alături de el și-au anunțat prezența și alți fermieri.

Lista revendicărilor pentru vindecarea agriculturii României

Costel Caraș spune pe FB că având în vedere faptul că nicio negociere a fermierilor cu Ministerul Agriculturii n-a avut ca rezultat plata subvențiilor în sectorul zootehnic și nici rezolvarea altor probleme grave ale agriculturii românești, începând de luni, 01.08.2016, începe un protesc extrem in fata M.A.D.R., GREVA FOAMEI.

„Voi înceta protestul atunci când:

 1. Se vor plăti toate subvențiile aferente anului 2015.

 2. Se va aproba și va demara vaccinarea voluntară împotriva Dermatozei Nodulare Virale.

- Reclamă -

 3. Se va înființa, în incinta Ministerului Agriculturii, un birou de sugestii și reclamații, condus și gestionat de fermieri.

 4. Se va întocmi un plan de acțiuni pentru simplificarea birocrației în agricultură și eliminarea sau modificarea tuturor normelor care nu sunt în spiritul legislației europene și care frânează dezvoltarea agriculturii românești: legi organice, legi ordinare, ordonanțe ale Guvernului, hotărâri ale Guvernului, acte normative emise de administrația publică centrală și de autoritățile administrative autonome, acte normative emise de organele administrației publice locale (Consiliul Județean, Consiliul Local).

 5. În același spirit european, se va întocmi un plan de reorganizare și eficientizare a Ministerului Agriculturii și a următoarelor instituții:

• Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

• Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)

• Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA)

• Agenția Domeniilor Statului (ADS)

• Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare (ANIF)

• Regia Națională a Pădurilor Romsilva (RNP)

• Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA)

• Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS)

• Inspecția Națională pentru Calitatea Semințelor (INCS)

• Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ)

• Autoritatea Hipică Națională (AHN)

• Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA)

• Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV)

• Oficiul Național al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV)

• Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR)

• Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fostă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP)

 6. Se va face un plan de transformare a CEC BANK în banca agriculturii românești.

 7. Se va face un plan de dezvoltare, cu participarea statului român, a trei fabrici de importanță națională, strategică: una de tractoare și piese de schimb, alta de utilaje agricole si una de lapte praf”.

Ce transmite APIA

Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat că începând de din data de 29.07.2016, a început autorizarea plăților și pentru schemele de sprijin SCZ 7.22 (Sprijinul cuplat în sector zootehnic, vaci de lapte) și SCZ 7.23 (Sprijinul cuplat cuplat în sector zootehnic, specia bivolițe de lapte).

Cuantumul stabilit pentru aceste schemele de sprijin este de 826,0596 euro/cap vacă de lapte, respectiv 3649,2009 lei/cap vacă de lapte și 209,8453 euro/cap bivolița lapte, respectiv 927,0126 lei/cap bivolița lapte.

Pentru Campania 2015, a fost plătită suma de 1.624,61 milioane euro pentru un număr de 851.835 beneficiari (90,22% din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național).

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.