PNVV: De la absorbție 100% a fondurilor europene în urmă cu câțiva ani, viticultorii au ajuns la doar 10%

0
PNVV-fonduri-europene-guvern-parlament-presedinte
- Reclamă -

Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) face un apel către Parlamentul, Guvernul și Președintele României să încheie cât mai urgent disputele politice și să se preocupe de progresul economiei naționale, motorul principal al societății! Nu de alta, dar producătorii români se confruntă cu o serie de probleme, pornind de la legislație și până la întârzierea acreditării Autorităților de Management ale Programelor Operaționale care le pun în pericol activitatea. Situația este cu atât mai gravă cu cât dacă până în anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbție la fondurile europene, anul acesta s-a ajuns la circa 10%. Aceeași situație se înregistrează și în cazul pomiculturii, foarte puțin proiecte fiind aprobate.

Pe această cale PNVV aduce din nou în atenția decidenților politici trei cazuri cu impact negativ major asupra competitivității producătorilor români.

  1. Legislația privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje – Legea nr. 249/2015 si actele normative subsecvente, în condițiile în care statul roman nu a creat mecanisme de recuperare/reciclare a ambalajelor și nici de prelucare a acestora, menținând arbitrar însă obligația producătorilor de a achita 2 lei/kg de ambalaj.
  2. Scăderea alarmantă a gradului de absorbției a fondurilor europene în sectorul vitivinicol, în primul rând din cauza ingerințelor Curții de Conturi a României în redactarea legislație, fără să aibă pregatire profesională specifică și bazându-se strict pe o abordare birocratică contabilicească, generând astfel blocaje majore în accesarea programelor cu finațare europenană. Spre exemplificare, dacă până în anul 2014 sectorul vitivinicol avea grad de 100% absorbție, anul acesta suntem la cca 10%.

Citește și: Vinul de Cotnari, printre cele 100 de indicații geografice europene protejate în China

 

3.  Întârzierea acreditării Autorităților de Management ale Programelor Operaționale întârzie flagrant absorbția fondurilor europene. Criza politică și blocajele din instituțiile publice centrale, lipsa mediului economic cu predictibilitate legislativă și fiscală, variațiile majore ale cursului valutar sunt premise majore care afectează grav economia și producătorii români, atrage atenția președintele PNVV, Valeriu Cotea…

Sursă foto: www.agromonitor.ro

 

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.