Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria – undă verde importurilor de cereale din Ucraina

3
prețuri-cereale-agrogo-grâu-cerealelor
cereale
- Reclamă -

Comisia Europeană a anunţa că Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria vor renunţa la măsurile unilaterale pe care le-au luat din cauza importurilor de cereale din Ucraina, urmând să vină imediat cu măsuri comune pentru toate cele cinci state, inclusiv pentru România, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Comisia Europeană a anunţat că cele patru ţări renunţă la măsurile unilaterale pe care le-au luat, dar şi că va veni imediat cu măsuri comune pentru cele cinci state, interzicând importul, aşa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Importurile vor fi suspendate până la data de 5 iunie, urmând a se analiza ulterior prelungirea acestei decizii, în funcţie de situaţie”, a subliniat Petre Daea.

Nu în ultimul rând, Comisia va mai aloca 100 de milioane de euro, pentru sprijinirea ţărilor celor mai afectate de importurile de cereale din Ucraina.

Importurile din Ucraina de rapiță și porumb au crescut de sute de ori

În urmă cu două zile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în cadrul Consiliului AgriFish de la Luxemburg s-a decis ca România să fie protejată prin decizia Comisiei Europene de interzicere a importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina, urmând să primească suma cuvenită pentru a fi acordată fermierilor afectaţi.

România nu va primi cea mai mică sumă din fondurile de 100 de milioane de euro, pentru că formula de calcul „s-a schimbat în bine”.

Primele fonduri, de 56,3 milioane de euro, au fost alocate recent de Comisia Europeană pentru compensarea pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei, României revenindu-i însă cea mai mică sumă, respectiv 10,05 milioane de euro.

- Reclamă -

Fondurile extrem de mici alocate României au adus nemulţumiri în rândul fermierilor români care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, care le-a adus pagube de sute de milioane de euro.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Comisia Europeană a anunţa că Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria vor renunţa la măsurile unilaterale pe care le-au luat din cauza importurilor de cereale din Ucraina, urmând să vină imediat cu măsuri comune pentru toate cele cinci state, inclusiv pentru România, a declarat ministrul Agriculturii… Cititi mai multe aici: Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria – undă verde importurilor de cereale din Ucraina […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.