O cercetare realizată de Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză a scos la iveală că dulciurile, timpul petrecut în fața ecranelor, junk food-ul, tutunul și alcoolul sunt principalele surse de răsfăț și relaxare pentru români.
Potrivit cercetării, 44% dintre respondenți consideră consumul de zahăr ca fiind principala sursă de răsfăț, cu o prevalență mai mare între femei (50%) comparativ cu bărbații (38%). Tot 44% dintre români petrec timp în fața unui ecran, fie vizionând filme, jucând jocuri sau accesând rețelele de socializare.
Consumul de alcool
Consumul de alcool este adesea asociat cu evenimentele festive (53%), momentele de relaxare acasă (45%), ieșirile cu prietenii (38%) sau mesele (34%). Doar 7% dintre respondenți consumă alcool când se află într-o stare proastă.
Comparativ cu anul trecut, mai multe persoane consumă 1-2 pahare la o petrecere (57% față de 50% în 2023), în timp ce consumul de 3-4 pahare a scăzut la 22% (de la 28%). Totuși, 21% dintre respondenți consumă 5-7 pahare sau chiar mai multe.
Expertul CIPRA, medicul Oana Bulzan, atrage atenția asupra importanței cumpătării: „Sărbătorile sunt ocazii deosebite, așadar în loc să ne concentrăm pe restricții, ar fi mai bine să ne lăsăm purtați de emoțiile pozitive ale evenimentelor și să alegem cu înțelepciune ce dorim să gustăm, fără să ne simțim obligați să mâncăm tot ce se află pe masă”.
Bulzan recomandă includerea legumelor în meniuri, plimbări de 20-30 de minute după masă și alegerea unor alternative mai sănătoase pentru a menține un control asupra greutății și glicemiei.
Consumul responsabil
Doar 14% dintre români declară că nu consumă alcool, în timp ce 35% consumă cel puțin săptămânal, bărbații având o pondere mai mare (49%).
Studiul din 2024 arată o scădere a frecvenței și cantității de alcool consumate față de 2023, în contextul în care 1 din 4 respondenți ar dori să reducă frecvența sau cantitatea de alcool și tutun consumate. Totodată, mulți dintre aceștia și-ar dori alternative mai puțin dăunătoare la aceste produse.
Oana Bulzan subliniază importanța accesului la informații valide și la programe educaționale pentru a conștientiza riscurile exceselor asupra sănătății și calității vieții. De asemenea, promovarea unor alternative sănătoase, cum ar fi băuturile fără alcool, poate contribui la schimbarea obiceiurilor de consum.
Cercetarea realizată de Reveal Marketing Research, în luna noiembrie 2024, pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), a vizat un eșantion reprezentativ național format din 1067 de respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, din mediul urban și rural, cu vârste de peste 18 ani. Rezultatele complete sunt disponibile pe site-ul CIPRA, în secțiunea Studii.
Sursa: g4food