Un kg de roșii produs în solar costă 2 lei. În supermarket însă prețul este dublu, cel puțin

0
roșii-colibași-preț
- Reclamă -

Legumicultorii din Colibași spun că nu este deloc normal ceea ce se întâmplă pe piața românească. În timp ce ei abia reușesc să-și acopere costurile, iar de multe ori nici măcar atât, bișnițarii și retailerii câștigă cu mult mai mult. Adaosul comercial ajunge chiar și la 500%, în unele cazuri, după cum spune primarul din Colibași, Constantin Stoica.

„Noi facem 70% din muncă pentru produsul respectiv, adică pentru 30% din preț, iar altcineva face restul de muncă pentru 70% din preț.

Producem legume cu 2 lei/kg, le vindem cu 2 lei, iar pe piață la cumpărător ajung cu 5-6 lei/kg. Noi muncim 5-6 luni și câștigăm 50 de bani la kilogram și altul muncește o zi și câștigă 4 lei/kg. Am discutat ce să facem și am zis că cel mai bine este să înființăm o cooperativă. Nu există nicăieri în lume adaos comercial de 500% la un produs pe care îl muncim 6 luni, noi câștigăm 5%”, a declarat Stoica, în fața ministrului Agriculturii Petre Daea, care a vizitat miercuri mai mulți producători din Colibași.

Citește și: Legumicultorii din Colibași și-au făcut cooperativă

Legumicultorii din Colibași spun că le este destul de greu să intre în rețelele de supermarketuri care le refuză marfa din varii motive. Din cauza unei singure vinete de exemplu s-a întâmplat să li se returneze toată marfa. Iar cerințele retailerilor sunt tot mai numeroase, de exemplu, încep să ceară certificarea GLOBALGAP sau mașină de frig cum este cazul celor de la Lidl. Cât despre Legea 150/2016, legumicultorii spun că într-adevăr, au dispărut taxele de raft, dar acum trebuie să platească altele și mai mari. Din păcate, acestea nu sunt singurele probleme de care se lovesc…

Sursă foto: www.gradinareasa.wordpress.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.