Prețul la carnea de porc și lapte, în creștere în Europa. La noi este invers

0
- Reclamă -

Cu toate că în Europa, prețurile la carnea de porc și lapte sunt în creștere, în România se întâmplă contrariul. La carnea de porc, de exemplu, cu o săptămână înainte de Crăciun, prețul la poarta fermei se învârte în jurul a 4,7-4,8 lei/kg în viu, după ce își revenise în toamnă, potrivit datelor din piață. De vină pentru această situație este oferta mare din piață, în condițiile în care crescătorii au efective mari de porci cu greutăți de peste 100 kg, pe care nu au reușit să le vândă.

Tudor Neculoiu, patronul grupului Sergiana din Brașov, un jucător important pe piața mezelurilor,  care își asigură materia primă din fermele proprii, spune că nu este normal ce se întâmplă în România cu prețul cărnii de porc, care scade în loc să crească, așa cum se întâmplă în Europa.

Cu alte cuvinte, România este o piață atipică, unde jocurile sunt făcute de marii jucători, în timp ce fermele de dimensiuni medii și mici se descurcă fiecare cum pot.  Un preț corect ar trebui să fie în jur de 5,1- 5,2 lei/kg în viu, după cum susțin producătorii.

 La lapte, situația este similară

Nici producătorii de lapte nu trec prin momente grozave. Chiar dacă în ultimele două luni prețul unui litru de lapte a crescut semnificativ, a ajuns în prezent în jur de 1,6 lei/litru, dacă ne raportăm la 40-70 de bani în prima parte a anului, această valoare nu-i mulțumește pe crescătorii de vaci.  Nemulțumirea este cu atât mai mare, cu cât în Europa peste tot prețul este în creștere, după cum declară fermierii.

Citește și: Încă o firmă românească intră în portofoliul străinilor. Dr. Oetker intră pe un nou segment de piață

 

’’În Europa, prețul crește, numai la noi nu. Aceste lucru se întâmplă pentru că multinaționalele au monopol  pe piață, practic ele stabilesc prețul’’, a declarat Sebastian Târnăcop, un fermier important din județul Giurgiu care are o fermă cu câteva sute de vaci.

- Reclamă -

În lipsa unei alte alternative, fermierii români  sunt nevoiți să accepte oferta procesatorilor străini, ba chiar să fie fericiți că are cine să le cumpere laptele…

Sursă foto: www.scmp.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.