Prețul zahărului poate să crească semnificativ în lume

2
zahar ludus
Zahăr

Prețul zahărului poate să crească semnificativ, dacă India, cel mai mare producător mondial de zahăr, va interzice exporturile de zahăr. Măsura nu afectează România, ba, mai mult, poate crește valoare businessului fermierilor români de la Luduș.

Vezi și Fabrica de zahăr din Luduș are nevoie ca fermierii să cultive sfeclă de zahăr

Decizia Indiei vine pe fondul unei producții insuficiente, cauzată de secetele acute cu care s-a confruntat țara.  

India va interzice exporturile de zahăr pentru sezonul următor. Această decizie, determinată de o scădere semnificativă a randamentului trestiei de zahăr din cauza ploilor musonice insuficiente, marchează prima dată în șapte ani când țara își oprește livrările de zahăr.

Implicațiile acestei decizii sunt de anvergură. Odată cu retragerea Indiei de pe piața mondială a zahărului, prețurile de referință din marile centre de tranzacționare, precum New York și Londra, sunt pe cale să crească, scrie Reuters. Acest lucru ar putea exacerba îngrijorările deja sporite legate de inflația alimentară mondială.

O persoană din interiorul guvernului indian, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat: „Obiectivul nostru principal este de a satisface cererea internă de zahăr și de a canaliza surplusul de trestie de zahăr pentru producția de etanol. Având în vedere circumstanțele actuale, nu vom avea o rezervă de zahăr adecvată pentru exporturi.”

O imagine sumbră

Datele recente conturează o imagine sumbră. Ploile musonice, cruciale pentru cultivarea trestiei de zahăr în statele producătoare primare Maharashtra și Karnataka, au fost înregistrate cu aproape 50% sub medie. Acest lucru nu numai că amenință producția de zahăr pentru sezonul 2023/24, dar aruncă o umbră asupra perspectivelor de plantare pentru anul următor.

Piețele locale au resimțit deja efectele, prețurile zahărului crescând vertiginos, atingând un maxim al ultimilor aproape doi ani. Această creștere, împreună cu recenta creștere bruscă a ratelor inflației în comerțul cu amănuntul și în sectorul alimentar, a făcut ca posibilitatea exporturilor să devină nesustenabilă.

Deși India a fost generoasă cu exporturile sale de zahăr în trecut, scenariul actual necesită o recalibrare.

„Deși am facilitat exporturi semnificative de zahăr în ultimii doi ani, este imperativ să asigurăm o aprovizionare internă amplă și stabilitatea prețurilor”, a remarcat o altă sursă guvernamentală.

Această măsură urmează interdicțiilor recente ale Indiei privind exporturile de orez alb non-basmati și impunerea unei taxe mari la exporturile de ceapă, toate acestea în încercarea de a stabiliza prețurile în creștere ale alimentelor, mai ales în contextul în care se apropie alegerile statale. Î

n timp ce piețele globale se confruntă cu această evoluție, este clar că marii producători de zahăr, cum ar fi Brazilia, se vor confrunta cu o presiune imensă pentru a acoperi deficitul de aprovizionare.

2 comentarii

  1. […] Prețul zahărului poate să crească semnificativ, dacă India, cel mai mare producător mondial de zahăr, va interzice exporturile de zahăr. Măsura nu afectează România, ba, mai mult, poate crește valoare businessului fermierilor români de la Luduș. Vezi și Fabrica de zahăr din Luduș are nevoie ca… Cititi mai multe aici: Prețul zahărului poate să crească semnificativ în lume […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here