- Reclamă -

Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare livrate din ferme către unităţi de procesare și 100 de euro/tonă pentru produsele din fermele românești pe care fermierii le vând în piețe. De primă ar urma să beneficieze atât fermele vegetale, cât și cele de creștere a animalelor.

Valoarea anuală a primei de comercializare nu trebuie să depășească 20.000 de euro/fermier, în cazul produselor agricole livrate procesatorilor și 10.000 de euro/fermier pentru produsele vândute în piață. Propunerea legislativă este făcută de deputatul liberal Ion Ștefan.

„PNL ştie cât de importantă este agricultura pentru economia României şi tocmai de aceea, PNL face un prim pas către fermierii români cărora să le creeze cadrul legal pentru a-şi aduce în pieţe produsele autohtone.

Cu toţii întrebăm, atunci când ajungem la tarabe, în piaţă, dacă fructele sau legumele pe care am vrea să le cumpărăm sunt româneşti. Tocmai pentru a sprijini produsele obţinute de fermierii români, PNL se îndreaptă spre acest sector printr-o propunere legislativă, benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoare, autohtone, româneşti.

Fermierii români au nevoie de sprijin legislativ pentru a putea intra pe piaţa românească şi pentru a continua să cultive şi soiuri autohtone. În acest sens, am iniţiat şi depus spre dezbaterea şi votul Parlamentului un proiect legislativ prin care să se stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul comercial fiscalizat. Propunerea legislativă vizează acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unităţile de procesare, în valoare de 200 euro/tonă sau pentru cantitatea de produse aduse în piaţă, în valoare de 100 euro/tonă. Când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute NUMAI în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică.

Măsura va avea un caracter temporar, cu aplicabilitate pentru un termen de trei ani, începând de la 1 ianuarie 2020, astfel încât fermierii să vadă beneficiile comercializării produselor în regim oficial, fiscalizat, stimulându-se astfel prezenţa şi menţinerea acestor produse în economia oficială. Totodată, măsura va scoate la lumină şi ceea ce ajunge, de fapt, pe masa românilor. Măsura adresată fermierilor români va avea un impact bugetar pozitiv, astfel încât, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: – TVA încasat chiar înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; – impozit pe profit mai mare de la procesatori; – impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor”, a explicat deputatul Ion Ștefan (Grupul parlamentar PNL).

- Reclamă -

Propunerea legislativă iniţiată de subsemnatul şi susţinută de PNL vizează strict comercializarea pe piaţă a produselor agricole primare din producţia proprie, iar pentru acest lucru, fermierii vor dovedi provenienţa prin atestate de producător.

Cererea pentru acordarea primei de comercializare se va depune la centrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma de unde sunt obţinute produsele.

„Măsura legislativă va limita valoarea primei de comercializare, care porneşte de la 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate către unităţi de procesare, dar care nu poate depăşi 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, dar care nu poate depăşi 10.000 de euro anual pe beneficiar. Fondurile pentru plata primei de comercializare pentru fermierii români se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fiind prevăzut capitol distinct de cheltuieli, cu această destinaţie”, a mai declarat deputatul Ion Ștefan (Grupul parlamentar PNL), într-o declarație de presă, făcută luni, 8 aprilie 2019.

Citește și Fermierii peste 40 de ani – primă de instalare de 100.000 de euro

 

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare livrate din ferme către unităţi de procesare și 100 de euro/tonă pentru produsele din fermele românești pe care fermierii le vând în piețe. De primă ar urma să beneficieze atât fermele vegetale, cât și cele… Cititi mai multe aici: Primă de comercializare de 20.000 de euro/an pentru fermele vegetale și pentru cele de creștere a… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.