Primul caz confirmat de ToBRFV (Tomato Brown Rugose Virus) din România

1
- Reclamă -

Fermierul Moroșan Cooperativă Agricolă (FMCA) este firma care a înregistrat primul caz confirmat de ToBRFV (Tomato Brown Rugose Virus) din România, în județul Maramureș.

Andreea Kalisch, Președinta Cooperativei Agricole a bănuit că producția de roșii are o boală sau o problemă de nutriție inițial, însă rezultatele analizelor de laborator au ieșit negative. . După mai multe analize, Andreea Kalisch a trimis probe pentru verificarea virozelor, inclusiv virusul ToBRFV și a avut un rezultat pozitiv, sens în care a notificat Autoritatea Fitosanitara în vederea instituirii situației de carantină.

“Fructele aveau simptome diferite, acest virus se manifestă foarte diferit de la un soi la altul, ceea ce a generat confuzie: la un soi se uscau plantele, la altul apăreau diferite pete de culori, iar la un alt soi nu se dezvoltau frunzele, aveau tot felul de anomalii.”, a declarat Andreea Kalisch, Președinta Cooperativei Agricole Fermierul Moroșan

Plantele afectate de ToBRFV nu sunt periculoase pentru consum

Virusul ToBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus) este un virus care afectează plantele de tomate și ardei, provocând daune majore în agricultură. A fost identificat pentru prima dată în 2014 în Israel și Iordania și de atunci s-a răspândit în diverse regiuni din lume. Au fost realizate studii care indică riscul unui impact global asupra producției de tomate, motiv pentru care, Uniunea Europeană a decis clasificarea ca virus de carantină cu măsuri riguroase în statele membre, pentru a oprii răspândirea.

Plantele afectate de virusul ToBRFV nu sunt periculoase pentru consum, însă pot fi inestetice, ceea ce poate aduce pierderi imense producătorilor. În Maramureș s-au uscat 25.000 plante în decurs de trei săptămâni. Acest virus continuă să aibă un impact semnificativ asupra culturilor de tomate, întrucât poate supraviețui mai mult de 6 luni, fara planta gazdă.

În acest context, Fermierul Moroșan Cooperativă Agricolă a avut dificultăți majore,  livrările timp de 3 săptămâni au fost suspendate din cauza acestui virus, iar fructele afectate nu sunt comercializate tocmai pentru a evita raspandirea.

- Reclamă -

Legislația Uniunii Europene instruiește producătorii să își continue activitatea, dar să ardă sau să îngroape resturile vegetale pentru a evita răspândirea virusului.

În prima jumătate a acestui an Fermierul Moroșan Cooperativă Agricolă (FMCA) a vândut 150 tone de roșii bio către cele mai mari hipermarketuri din România.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.