Prognoza agrometeorologică 26 martie – 01 aprilie – regim termic în general normal

0
agrometeo 6-12 mai
Prognoza agrometeorologică 26 martie – 01 aprilie
- Reclamă -

Prognoza agrometeorologică a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 26 martie – 1 aprilie arată că la începutul intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care se va produce o încălzire treptată a vremii, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 1…9°C în primele zile, limite apropiate normele climatologice şi 7…14°C, iar în restul perioadei, valori mai ridicate cu 1…5°C în raport cu mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 6…19°C la nivelul întregii ţări, valorile cele mai ridicate fiind posibile în regiunile sudice şi sud-estice, îndeosebi spre sfârşitul perioadei.

Temperatura minimă a aerului va oscila între -5…8°C în aproape toată ţara, posibil mai scăzută în prima parte a intervalului în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a brumei.

Prognoza agrometeorologică a ANM arată că vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Caracteristici din prognoza agrometeorologică

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafețe extinse din Moldova, sudul şi centrul Transilvaniei, izolat în nordul Munteniei și centrul Dobrogei, se vor semnala deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată).

- Reclamă -

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile menţionate, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în depresiunile din centrul şi nordul ţării, precum şi pe terenurile unde se înregistrează deficite de apă în sol, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfăşura lent. În general, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă se va prezenta medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, în special din sud-estul, sudul şi estul ţării.

Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge înfrăţirea (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi alungirea paiului (10-80%), îndeosebi pe suprafeţele agricole din jumătatea de sud a ţării.

Culturile înfiinţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţirea (10-30%).

În sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (10-16 frunze), alungirea tulpinii (10-90%) şi local apariţia inflorescenţelor.

La pomii fructiferi se vor continua fazele de înmugurire şi dezmugurire în majoritatea plantaţiilor, mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic), care se vor afla la înflorire.

În aproape toate podgoriile, la viţa de vie predominantă va fi faza de „plâns”. Local, în plantaţiile din sudul şi sud-estul ţării va fi posibilă semnalarea înmuguririi.

Lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Prognoza agrometeorologică – recomandările specialiștilor

– Pregătirea patului germinativ şi efectuarea însămânţărilor de primăvară din prima epocă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

– Verificarea vigurozitaţii plantelor la culturilede toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;

– Aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de câmp semănate în perioada optimă;

– Continuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare).

Sursa – Prognoza agrometeorologică ANM

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.