Rachetele antigrindină au lăsat fără ploi fermierii din Prahova

Olteanu: Lucrez pământuri în zona județului Prahova de peste 25 de ani, am statistică cu ploile căzute în fiecare perioadă

2
- Reclamă -

Racheta antigrindină este promovată de guvernanți drept o mare reușită. Chiar dacă poate părea o soluție eficientă, autoritățile se pare că nu au luat în calcul efectele adverse. Astfel, fermierii care “beneficiază” de proiect îl văd ca un blestem care s-a abătut asupra culturilor, susținând că este de vină pentru seceta extremă.

Cosmin Olteanu este unul dintre liderii sectorului agricol din România. Acesta are în exploatare peste 4.500 de hectare de teren în județul Prahova și deține o afacere de top în industria alimentară, așa că are o imagine cât se poate de clară despre Sistemul Național Antigrindină.

 

Cosmin Olteanu, unul dintre cei mai prolifici oameni de afaceri în agricultura prahoveană este de părere că stațiile antigrindină au lăsat fermierii fără ploi. “Problema județului Prahova este de la aceste statii antigrindina montate acum zece ani, pe motiv că vor ajuta fermierul sa nu mai fie lovit de grindină. Realitatea a demonstrate că nu este așa, că, de fapt, ne-au lăsat fără ploi, fără precipitații. Grâul si rapița cultivate în 2019 sunt compromise între 60% si 90% în zona noastră” susține Cosmin Olteanu.

Cosmin Olteanu este doar unul dintre fermierii care, de ani buni, au de suferit din cauza programului guvernamental. Cum situația nu este deloc nouă, fermierii își susțin afirmațiile cu date concrete: producțiile obținute în ultimul deceneniu au fost dezastruoase.

- Reclamă -

Adrian Mocanu, președintele filialei Prahova a Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR), declară că Lucrez pământuri în zona județului Prahova de peste 25 de ani, am statistică cu ploile căzute în fiecare perioadă a anului. De când sunt operaționale rachetele antigrindină, nivelul precipitațiilor mai ales în lunile mai, iunie și iulie s-a schimbat”.

Prin urmare, fermierii au hotărât să inițieze acțiuni de protest prin care să atragă atenția atât autorităților locale și centrale, cât și celor europene, cu privire la modul în care statul român acționează împotriva intereselor propriilor cetățeni. Iar aici nu e vorba doar despre fermieri, ci despre asigurarea securității alimentare a României. Cu cât mai multe culturi sunt compromise, cu atât plutesc mai mulți nori negri ai unei crize alimentare. Cert este că, acum, în al doisprezecelea ceas, după ce au prezentat dovezi clare cu privire la efectele programului, fermierii din Prahova se așteaptă ca  Ministrul Agriculturii Adrian Oros să ia de urgență măsura închiderii stațiilor de lansare a rachetelor antigrindină.

Secetă, calamitate, dar ploaia este îndepărtată cu rachetele antigrindină în Prahova. De ce?

Aceste instalatii de izgonire a ploilor sa fie oprite, stopate definitiv. Să nu se mai cheltuiască banii Ministerului Agriculturii cu aceste statii de tras cu rachete după nori. Ne dorim in primul rand sa putem sa ne facem culturile agricole, sa facem productii. Nu cerem milă de la Ministerul Agriculturii, noi vrem sa facem productii de cereale”, declară pentru Informateca.ro Cosmin Olteanu.

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.