Raport: câte animale au dispărut de pe Pământ în 40 de ani

2
- Reclamă -

Activităţile umane au dus la scăderea cu 60% a numărului de animale vertebrate și cu 83% a animalelor de apă dulce, între anii 1970 și 2014, se afirmă în raportul „Planeta Vie” întocmit de ONG-ul World Wide Fund for Nature (WWF), care trage un semnal de alarmă în legătură cu resursele supraexploatate ale Terrei.

Această cifră de 60% a pierderii vieții sălbatice reprezintă o medie globală. Lucrurile se înrăutățesc dacă ne uităm spre zonele tropicale. De exemplu, America de Sud și cea Centrală au suferit o scădere de 89% între anii 1970 și 2014.

„Este timpul ca lumea să se reunească și să semneze urgent un acord global ambițios, așa cum s-a întâmplat în 2015, în cazul acordului legat de climă de la Paris”, este apelul pe care cei de la WWF l-au făcut odată cu publicarea raportului din acest an.

Cauzele acestui declin sunt următoarele: dispariţia şi degradarea habitatelor (din cauza agriculturii, urbanizării, despăduririlor, irigaţiilor, barajelor hidroelectrice), vânătoarea şi pescuitul excesive (inclusiv capturile accidentale, precum cele ale broaştelor ţestoase) şi încălzirea globală.

La fiecare doi ani, WWF analizează tendințele cu privire la sănătatea generală a ecosistemelor din întreaga lume, pentru a face o evaluare a șase indicatori care descriu situația globală. Aceștia implică estimarea schimbărilor produse în mărimea populațiilor, amploarea habitatelor, riscurile de dispariție, biodiversitatea, biodiversitatea habitatelor umane și impactul propriei amprente ecologice.

Pe lângă aceste aspecte, raportul aduce și alte statistici îngrijorătoare. De exemplu, estimările arată că 90% din păsările marine ale lumii au fragmente de plastic în stomac, comparativ cu 5% în 1960.

- Reclamă -

„Această tendinţă îngrijorătoare nu dă niciun semn de încetinire”, afirmă autorii celei de-a 10-a ediţii a acestui raport al WWF, care consideră că este încă posibil ca oamenii să acţioneze pentru a inversa acest declin şi să combine dezvoltarea cu protejarea mediului înconjurător.

Sursa foto: Descoperă.ro

Citeşte şi Topul celor mai poluate țări din UE. Pe ce loc se află România

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.