Rebega: Dacă epidemia de pestă se extinde, România va trebui să-şi sacrifice toate animalele

1

Dacă epidemia de pestă se extinde dincolo de un anumit prag, România va trebui să-şi sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea creşte porci timp de zece ani, informează europarlamentarul Laurențiu Rebega!

Potrivit ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677. Acestea se află în 132 de localităţi din opt judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.

”În calitate de europarlamentar, am luat o poziţie hotărâtă, cerând tuturor factorilor de răspundere măsuri urgente şi extraordinare. Am solicitat, de asemenea, sprijin din partea Comisiei Europene, adresând, în acest sens, o scrisoare oficială comisarului pentru agricultură, Phil Hogan. Răspunsul primit, pe care-l anexez, poate fi rezumat aşa: există mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie făcut de către autorităţile române.

Ministerul Agriculturii, şi ANSVSA comunică, însă, insuficient. În această perioadă, fiecare jurnal de ştiri ar trebui să cuprindă informaţii despre extinderea sau lichidarea focarelor şi despre măsurile luate. Cetăţenii ar trebui să fie informaţi şi instruiţi cu privire la deplasările în zonele afectate.

Am discutat zilele acestea cu fermieri şi procesatori din judeţele afectate. Starea de spirit este foarte proastă, la limita revoltei. Oamenii care şi-au sacrificat animalele nu au primit decât în foarte mică parte despăgubirile promise. Mai mult, se raportează situaţii în care oamenii sunt obligaţi să sacrifice animale în localităţi unde nu s-au făcut analize şi unde nu sunt semne de îmbolnăvire.

Suntem iarăşi în situaţia în care cetăţenii români se simt abandonaţi de autorităţi, iar peste orice problemă din societatea românească se aşterne liniştea după ce nu mai constituie un subiect de presă. Acest mod de a trata românii trebuie să înceteze!”

Citește și:Producător român: îngrăşământ ecologic sub formă de tabletă efervescentă

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here