Recoltarea petalelor trandafirilor devansată cu o lună de încălzirea globală

0
- Reclamă -

Recoltarea petalelor de trandafiri din care se face renumitul ulei de trandafir se desfășoară în Bulgaria cu aproximativ o lună mai repede decât de obicei. Fermierii bulgari pun acest lucru pe seama schimbărilor climatice care au adus primăveri mai calde şi mai umede, transmite Reuters.

Bulgaria este unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de ulei de trandafir. Cel mai bun ulei este produs în Valea Trandafirilor, situată în apropierea oraşului Kazanlak, sud-estul Bulgariei, unde se cultivă flori încă din perioada tracilor, secolele 5-3 î.e.n.

Prima fabrică de ulei de trandafir din Bulgaria a fost deschisă în 1820, în oraşul Kazanlak.

Procesul la finalul căruia rezultă cele 2-3,5 tone de ulei de trandafir produse anual în Bulgaria nu este unul facil. Pentru fiecare gram de ulei este nevoie de peste 1.000 de petale de trandafir, care trebuie culese cu mâna în cursul dimineţii, pentru că cel mai ridicat conţinut de ulei esenţial este în jurul orei 7 a.m.

Vezi și Propunerea de majorare a amenzilor pentru tăierea ilegală a copacilor, respinsă de consilierii PNL și PSD din Consiliul General

„În fiecare seară se formează condens care se agaţă de trandafir, ceea ce permite uleiului din floare să fie la cel mai bun nivel”, spune Miroslav Terziev, un fermier care se ocupă cu cultivarea trandafirilor în satul Cherganovo.

Petalele trandafirilor sunt utilizate şi pentru alte produse precum apă de trandafiri, dulceaţă de trandafiri, ceai de trandafiri şi chiar şi lichior de trandafir.

- Reclamă -

Calitatea petalelor şi a uleiului de trandafir depinde în mare măsură de condiţiile meteo, o combinaţie de căldură şi umiditate fiind crucială, spune Todor Nikolaev, director de tehnologie la distileria Terra Roza. Potrivit acestuia, iarna blândă recentă şi luna martie foarte călduroasă au făcut ca trandafirii să înflorească mai repede în acest an iar sezonul culesului a început cu aproape trei săptămâni mai repede decât era normal.

„Luna mai a fost una destul de ploioasă aşa că florile nu înfloresc toate deodată ceea ce permite un cules bun al grădinilor. Temperaturile scăzute au împiedicat evaporarea uleiului, sezonul este un favorabil pentru toată lumea din sistemul de producţie”, a spus Todor Nikolaev.

Vezi și Florile comestibile, o nișă la început de drum în România

Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice din ultimele decenii au făcut ca plantele să înceapă să înflorească mai repede cu câteva săptămâni decât de obicei.

„Am verificat arhivele noastre din 1987 şi am descoperit că debutul înfloririi trandafirilor avea loc între 10 şi 20 iunie. Astăzi avem trandafiri care au început să înflorească mai repede cu o lună”, spune Valentin Kazandjiev, agro-meteorolog la Institutul naţional de meteorologie şi hidrologie de la Sofia.

Kazandjiev a apreciat că fermierii care se confruntă cu schimbări climatice ar trebui să se concentreze pe tehnologii care să limiteze impactul schimbărilor climatice, în timp ce oamenii de ştiinţă ar trebui să recomande, în fiecare deceniu, diferite zone geografice pentru diferite culturi.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.