Record! 14,5 milioane de tone de porumb în 2017 și o medie de 6 tone/ha

0
- Reclamă -

România a obținut în acest an o producție record de porumb boabe de peste 14,5 milioane de tone, media la hectar fiind de aproape 6 tone, ceea ce urcă semnificativ producția de cereale a țării noastre la un nivel care ne va situa în topul celor mai mari jucători pe piață.

În ciuda faptului că media la hectar este de doar șase tone – estimările pentru acest an vis-a-vis de media la nivel european se ridicau la 6,99 tone -, România se va afla, cel mai probabil, pe prima poziție la nivel european chiar și din punct de vedere al volumelor realizate, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. (De obicei eram lideri la suprafața cultivată și nicidecum la volumele realizate, departe de cele obținute în statele occidentale, în general). Anul trecut, de exemplu, lider a fost Franța cu o recoltă de circa 13 milioane de tone, de pe cele aproximativ un milion de hectare cultivate. Ca să ne dăm seama de diferență, adică la ce nivel suntem noi și unde au ajuns ei….

În ce ne privește, vechiul record la producția de porumb era de 11,3 milioane de tone și a fost realizat în 2014. Dacă se merge în ritmul din acest an, n-ar fi exclus ca în câțiva ani să ne apropiem de 8 tone/ha, după cum au declarat membrii APPR. Ori deocamdată, cam aceasta este media maximă la care ne putem gândi pe termen mediu.

„Mai sunt încă suprafețe de recoltat în zona Transilvaniei, însă producția medie la porumb nu va putea fi influențată. Este cea mai mare obținută vreodată: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, și sigur că va fi și cea mai mare producțe totală de porumb boabe a României”, a precizat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.

Suprafața cultivată cu porumb s-a situat între 2,3 și 2,7 milioane de hectare, în utimii ani. Necesarul intern este de 4,5 milioane de tone, ceea ce face disponibile cantități importante pentru export. Ministrul Agriculturii s-a mai lăudat că România a înregistrat în acest an recorduri istorice la nouă culturi agricole.

De altfel, producțiile în creștere din ultimii ani au și făcut posibilă intrarea țării noastre în topul producătorilor de cereale. În 2016, de exemplu, România a ocup locul șase după Franța, Germania, Polonia, Spania și Marea 2016, potrivit Eurostat.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.