Retailerii francezi oferă cel mai mic preţ posibil la produsele alimentare de bază

2
dublu-standard-alimente
- Reclamă -

În România există un decalaj imens între prețul cu care producătorii de lapte vând litrul și cel regăsit la raft de cumpărători. Mai exact, producătorii vând laptele cu aproximativ 2 lei pe litru, iar la raftul hinermarketului laptele costa si 10 lei. Dacă la noi situația se perpetuează în detrimentul producătorului și al cumpărătorului, în Franța lucrurile încep să stea cu totul altfel.

Retailerii francezi au fost de acord să ofere cel mai mic preţ posibil la produsele alimentare de bază, pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă inflaţiei accelerate, a anunţat luni ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, transmite Bloomberg.

Marjele de profit ale lanţurilor de supermarketuri vor suferi un impact de câteva sute de milioane de euro prin oferirea de produse la preţuri reduse cu prilejul unui „trimestru anti-inflaţie”, până în luna iunie, a spus Bruno Le Maire. Produsele care vor beneficia de reducere vor fi alese în mod liber de distribuitori şi vor putea varia de la o regiune la alta însă vor putea fi identificate graţie unui logo care include tricolorul şi sloganul „trimestru anti-inflaţie”.

„Acesta este un acord puternic care va fi vizibil şi îi va proteja pe cetăţenii noştri. Lupta cu inflaţia este treaba tuturor”, a spus Le Maire la o conferinţă de presă.

Directorul general de la Carrefour SA, Alexandre Bompard, unul din directorii de lanţuri de supermarketuri care a participat luni la conferinţa de presă organizată de Bruno Le Maire, le-a spus jurnaliştilor că reducerile de preţuri vor fi decise de fiecare lanţ în parte şi vor viza în principal produsele de tip marcă proprie, pentru care există cea mai mare marjă de manevră.

„Măsurile adoptate de diferiţi retaileri sunt, prin natura lor, diferite pentru că există principiul libertăţii pentru ca retailerii să poată să ofere cele mai eficiente promoţii pentru clienţii lor”, a spus Alexandre Bompard.

În ţara vecină Spania, în pofida reducerii cotei de TVA la o serie de produse alimentate în luna ianuarie, premierul Pedro Sanchez este presat să facă mai mult în contextul în care inflaţia la alimente a trecut de 15%. Unul din partidele mai mici din coaliţia guvernamentală condusă de Pedro Sanchez a cerut săptămâna trecută plafonarea preţului alimentelor şi o reducere de 14% la 20 de produse de bază.

- Reclamă -

Vezi și Scumpiri în pandemie de coronavirus: Salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele, creșteri semnificative de preț

În schimb, Bruno Le Maire a respins luni varianta reducerii cotei de TVA în Franţa, o măsură care în opinia sa ar fi mult prea costisitoare pentru finanţele publice şi ineficientă în diminuarea preţurilor. Atunci când iniţiativa anti-inflaţie va expira, Guvernul francez va cere retailerilor să renegocieze preţurile cu angrosişti pentru a ţine cont de recentele scăderi ale indicelui preţurilor de consum.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] În România există un decalaj imens între prețul cu care producătorii de lapte vând litrul și cel regăsit la raft de cumpărători. Mai exact, producătorii vând laptele cu aproximativ 2 lei pe litru, iar la raftul hinermarketului laptele costa si 10 lei. Dacă la noi… Cititi mai multe aici: Retailerii francezi oferă cel mai mic preţ posibil la produsele alimentare de bază […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.