Rodia- simbol al fertilității în Antichitate și deliciu în bucătăriile moderne

3
rodia-simbol-al-abundentei-bucatarie-moderna-fruct
- Reclamă -

Simbol al abundenţei şi fertilităţii în Antichitate, consumat de mii de ani pentru beneficiile asupra sănătăţii, rodia este un fruct cu gust dulce acrișor care a început să fie din ce în ce mai apreciat şi în România.  Rodia (Punica granatum) este un arbust ce poate ajunge la o înălţime de 5-8m. Este originar din Asia Mică (Iran, Irak) şi a fost răspândit încă din antichitate în zona mediteraneană, în nordul Indiei şi Caucaz.

Rodia cultivată în România

Ȋn Romȃnia se cultivă în zonele mai calde, în Banat şi pe litoral, unde pericolul de îngheţ este mai redus. Rodia înfloreşte în perioada iunie–august având flori mari, roşii-portocalii, albe sau corai, simple sau involte (bătute). Fructele sunt globuloase, de culoare roşie, portocalie sau galbenă.

Pentru plantare este necesară alegerea unui loc ferit, luminos, cu sol reavan, lutos-argilos şi cu pH slab alcalin. Dacă în zonă există risc de îngheţ, cu temperaturi sub -10 grade Celsius, se recomandă plantarea în vase mari care se pot muta iarna într-o seră sau un solar.

rodia-simbol-al-abundentei-bucatarie-moderna-arbore
Rodia- arbust

Rodia- beneficii pentru sănătate

 Rodia conţine vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vitamina E, fosfor, potasiu, zinc, magneziu, cupru și fibre. Acestea ajută la o bună digestie, la buna funcţionare a sistemului nervos şi a celui muscular, susţin sistemul imunitar, sănătatea pielii și au rol antioxidant.

Citește și: Grapefruitul, fructul din Paradis

 

Rodia conţine şi o substanţă numită punicalagin care este un puternic antioxidant. Fructul este folosit în industria alimentară, farmaceutică şi a cosmeticelor. La nivel mondial, cel mai mare producător este India, urmată de Iran, China, Turcia, Spania, Argentina şi Tunisia. Din punct de vedere al consumului, SUA, Europa şi Canada ocupă primele locuri.

- Reclamă -

Rodia în bucătărie

rodia-simbol-al-abundentei-bucatarie-moderna-reteta-bucatarie

La noi în ţară, rodia a trecut de la statutul de fruct exotic greu de consumat, la fruct benefic pentru sănătate, folosit frecvent în sucuri, prăjituri şi salate. Cel mai frecvent, rodia este folosită sub formă de suc, fie simplu, fie în amestec cu sucurile altor fructe sau uneori în combinații surprinzatoare cum ar fi cea cu aloe vera. Cum ne aflăm în mijlocul iernii, iată o rețetă de salată delicioasă şi plină de vitamine:

Salată de iarnă cu rodie și crutoane

O cană de crutoane și una de cubulețe de telemea se amestecă cu ½ cana ulei măsline, 2 linguri de oţet de mere, 1 lingură de muștar Dijon, 3 căţei de usturoi tăiaţi mărunt, 2 linguriţe tarhon, frunzele unei salate mari, 2 sfecle tăiate în felii subţiri, 8 ridichi, 2 bulbi de fenicul tăiat fin, 2 linguri de semințe de dovleac sau migdale și ½ cana seminţe rodie.

Sursă foto: www.theplantingtree.com, www.hranatate.ro, www.organicauthority.com

- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.