Roiuri de miliarde de lăcuste devastează culturi din Somalia, Etiopia sau Kenya

1

Somalia a declarat stare de urgență națională din cauza celei mai mari invazii de lăcuste din ultimii 25 de ani.

Roiuri de miliarde de insectele flămânde au devastat culturile agricole în această țară și așa vulnerabilă în fața foametei.

Lăcustele consumă cantități uriașe de vegetație și sunt o amenințare cât se poate de serioasă la adresa securității alimentare a țării din Cornul Africii. Există temeri că somalezii nu vor mai avea ce culege până în aprilie, când începe recoltarea.

Somalia nu este singura țară afectată. Etiopia și Kenya sunt într-o situație similară. Invazia de proporții istorice din estul Africii a fost corelată de experți cu variațiile extreme ale climei, regiunea fiind lovită de secetă, apoi de precipitații neobișnuit de abundente.

 

Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU spune că invazia reprezintă o amenințare pentru cei 19 milioane de locuitori din zonă, care s-ar putea confrunta cu o criză alimentară.

Citește și Subvenţii pentru terenurile unde se hrăneşte acvila ţipătoare mică!

Invaziile de lăcuste de deșert sunt neobișnuite în această regiune, ultima având loc în 2007, fără a provoca mari pagube. Acum însă, lăcuste au devastat zone întinse, dar dimensiunile daunelor nu pot fi estimate încă, dat fiind că zilnic noi roiuri.

Lăcustele de deșert sunt printre cele mai distructive specii de lăcuste, din cauza vitezei cu care se înmulțesc. Roiurile pot sta în aer perioade lungi, călătorind și 130 de kilometri pe zi.

Citește și Invazie uriașă de lăcuste din cauza schimbărilor climatice

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here