sâmbătă, 14 decembrie 2024

Cele mai citite

Romanesco, planta care exemplifică fractalii

Romanesco (Brassica romanesco) este o plantă erbacee, anuală, din familia verzei (Brasicaceae), originară din Italia. Mai este cunoscută și sub numele de brocolli Romanesco sau conopidă Romanesco.

Căpățȃna verde-gălbuie are aspect piramidal, granulat, simetric, amintind de fractali.

Gustul acesteia este mai dulce decȃt al rudelor sale, suav, aducȃnd a nucă, iar textură sa este crocantă. Are un conținut ridicat în săruri minerale, vitamina C, vitamina K și carotenoizi.

Romanesco-cultivare

  • se cultivă pe soluri bogate, reavene, dar bine drenate, cu pH între 6-7, expuse soarelui. Se recomandă feritilizarea cu bălegar sau compost.
  • semințele se plantează în răsadnițe, la finalul iernii sau în ultima lună de primavară. Ȋn primul caz pentru a se recolta vara, în cel de-al doilea pentru a avea recolta în toamna.
  • se transplantează în cȃmp numai după ce temperatura nu mai scade sub 10 grade Celsius. Distanța dintre plante trebuie să fie de 50 cm, iar cea dintre rȃnduri de 90 cm.
  • căpățȃnile false (partea care se consumă de la romanesco) trebuie recoltate înainte de deschidrea mugurilor, cȃnd ajung la dimensiunea de 15-23 cm.
  • udarea trebuie făcută constant, altfel planta nu se va dezvolta corespunzator.
  • Ca și rudele sale mai cunoscute, romanesco are numeroși dăunători (fluturele alb al verzei, musculița albă, limaxul mare, cȃrtița, puricii cruciferelor, etc.) așa încȃt cultura trebuie supravegheata și tratată la timp, conform specificațiilor specialităților.

Romanesco-rețeta

Se ia o căpățȃnă de romanesco, se spală bine sub jet de apă rece, apoi i se taie zona centrală ceea ce va duce la desprinderea micilor porțiuni piramidale. Acestea se pun într-o oală cu apă fierbinte, în care se aruncă un praf de sare și se lasă 4-5 minute. Se pot pregăti și la abur.

- Publicitate -

Se servesc presărate cu puțin piper, un strop de lămȃie, un cubuleț de unt, un cățel de usturoi pisat și 50 g parmezan ras.

Pofta buna!

Citește și: https://casoteca.ro/tamarindul-aliment-medicament-sursa-de-lemn/ 

Sursa foto: www.bing.com

 

- Publicitate -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles