România va produce mai mult zahăr la fabrica din Luduș

2
sfeclă zahăr

Fabrica de Zahăr de la Luduş va intra într-un proces de retehnologizare pentru că suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr vor creşte, crede ministrul Agriculturii.

 

Ministrul Florin Barbu a avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei din Luduș, urmată de o vizită în fabrică pentru a asista la procesul de fabricare a zahărului şi pentru a discuta cu personalul şi reprezentanţii Sindicatului Liber al Salariaţilor S.C. «Zahărul» SA Luduş.

De asemenea, ministrul a discutat cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr cărora le-a transmis că performanţa Fabricii de Zahăr depinde de activitatea lor şi i-a asigurat de tot sprijinul său şi al Ministerului Agriculturii, astfel încât aceştia să continue să cultive, să mărească suprafeţele cultivate şi producţia.

”Procesarea reprezintă unul dintre obiectivele importante ale MADR, iar în acest context Florin Barbu a subliniat că în perioada următoare va fi lansată procedura de depunere a cererilor prin Programul INVESTALIM, care beneficiază de o alocare de 600 milioane de euro, pentru mai multe categorii de produse, inclusiv procesarea zahărului în Romania”, arată ministerul, pe pagina de Facebook.

Ministrul a explicat, de asemenea, avantajele Programului de sprijin pentru independenţă energetică destinat procesatorilor şi fermierilor, ce va fi finanţat prin Fondul de Modernizare.

Vezi și Fabrica de zahăr din Luduș are nevoie ca fermierii să cultive sfeclă de zahăr

Fabrica de Zahăr Premium Luduş a fost preluată de către doi investitori români la sfârşitul lunii ianuarie 2023 şi a început procesarea sfeclei de zahăr de pe o suprafaţă de aproximativ 3.400 ha de la fermieri din judeţele: Mureş, Cluj – Napoca, Braşov, Alba, Bistriţa-Năsăud şi Arad.

Pe 22 septembrie a început campania de recoltare şi prelucrare a sfeclei de zahăr, fiind deja livrate cantităţi de zahăr către magazinele din România, astfel încât consumatorii români să poată găsi la raft zahăr românesc 100%, spune ministrul.

”Ministrul a felicitat conducerea fabricii pentru parteneriatul încheiat cu fermierii români şi şi-a exprimat încrederea că suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr vor creşte, iar fabrica va intra într-un proces de retehnologizare”, arată anunţul ministerului.

În acest context, ministrul a transmis celor prezenţi că, din acest an, Ministerul Agriculturii acordă o subvenţie mai mare producătorilor de sfeclă de zahăr pentru a încuraja fermierii români să continue să producă.

„Producţia de zahăr de anul acesta arată cu adevărat că aici există patriotism şi sunt sigur că orice român adevărat care investeşte în România îşi doreşte să obţină produse care să se regăsească pe rafturile magazinelor din ţară. Acest lucru se realizează cu ajutorul dumneavoastră, al fermierilor. Am satisfacţia că prin determinare şi efort, s-a reuşit salvarea fabricii de zahăr, iar munca salariaţilor şi activitatea fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr în zonă vor continua. Această investiţie importantă pentru relansarea producţiei de zahăr din ţară reprezintă o dovadă că agricultura românească are potenţial şi viitor”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Alături de ministru s-au aflat deputatul Dumitriţa Gliga, preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor precum şi reprezentanţi ai instituţiilor subordonate şi aflate în coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.

2 comentarii

  1. […] Fabrica de Zahăr de la Luduş va intra într-un proces de retehnologizare pentru că suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr vor creşte, crede ministrul Agriculturii.   Ministrul Florin Barbu a avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei din Luduș, urmată de o vizită în fabrică pentru… Cititi mai multe aici: România va produce mai mult zahăr la fabrica din Luduș […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here