Schimb de experiență între fermierii din România și Israel

1

Un număr de 38 de fermieri din cadrul a 27 de cooperative de cultură mare şi horticole din România au participat la un schimb de experienţă în Israel.

 

Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), în parteneriat cu Metzer România şi Hortintegra.

„Au fost prezenţi 38 de fermieri din cadrul a 27 de cooperative de cultură mare şi horticole din România, care împreună exploatează o suprafaţă de 22.000 ha, din care irigată este deocamdată o suprafaţă de circa 4.000 ha. În următorii 5 ani, cele 27 de cooperative au în plan acţiuni serioase de creştere sau chiar dublare a acestei suprafeţe”, se arată într-un comunicat al UNCSV.

Pe parcursul schimbului de experienţă au fost organizate vizite la cooperativa agricolă de rang superior Granot, care reuneşte 41 de kibutz-uri, integrată pe orizontal şi vertical, Kanat- parteneriat public-privat pentru gestionarea managementului riscului în agricultură, Fabrica şi grupul Metzer, Institutul de Cercetare Neve Yaar, Institutul Volcani, Banca de gene, 3 ferme, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Israel, Departamentul de Consultanţă şi Extensie Societatea privată Harod – care gestionează apa pentru consum casnic, irigaţii şi creşterea peştelui, Rimon – compania specializată în proiectarea şi implementarea proiectelor ce utilizează apă şi staţia de desalinizare a apei Sorek.

Potrivit comunicatului, principalul scop al acestui schimb de experienţă a fost vizitarea şi înţelegerea sistemului de irigaţii din Israel şi implicit preluarea tehnologiilor şi practicilor descoperite pentru a contribui la obiectivul principal de creştere a suprafeţei irigate în România.

Domeniile Ostrov Reserve LEGIO, vinuri multiplu medaliate în România, Anglia, Franța și Germania (Video)

În Israel, 92% din terenul agricol este deţinut de stat şi arendat pe 40-50 de ani fermierilor, cu o suprafaţă de 93% irigată. Cu toate acestea, dacă terenul se află într-o zonă neirigată, fermierul obţine o aprobare de la Guvern, pe care o duce ulterior la instituţia care gestionează apa, urmând ca în câteva zile să aibă infrastructura necesară la capul locului.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here