miercuri, 20 noiembrie 2024

Cele mai citite

Se încearcă aclimatizarea păstrăvului curcubeu în apă sărată la Marea Neagră

Specialiștii Institutului de Cercetări Marine au adus în Constanța două sute de puieți de păstrăv curcubeu pe care îi îngrijesc și îi monitorizează în bazine cu apă sărată. Salinitatea apei este similară cu cea a Mării Negre. Dacă experimentul va avea succes, s-ar putea face investițîi în ferme de păstrăv curcubeu pe litoral.

Cele două sute de exemplare de păstrăv curcubeu au fost aduse din Prahova și mutate în bazine ale Institutului de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța. Peștilor le-au fost create condițîi cu apă sărată, iar specialiștii lucrează la aclimatizarea lor.

Victor Niță, cercetător ştiinţific, Institutul de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa: Șansele sunt cu siguranță bune pentru că păstrăvii care sunt rude apropiate a somonilor se pot adapta ușor de la mediul dulcicol, în care ei apar pe lume, în mediul salmastru. Mediul salmastru, adică apă Marii Negre, mai bine spus. Le stimulează bine metabolismul și vom avea un ritm de creștere susținut.

Peștii vor fi monitorizați timp de aproape un an

Pentru îngrijirea lor se folosește un sistem special de filtrare și purificare a apei care va funcționa timp de un an, cat vor fi monitorizați păstrăvii.

- Publicitate -

Magda Nenciu cercetător științific INCDM Grigore Antipa Constanța: Este extrem de important sistemul de filtrare pentru a asigura o calitate optimă a apei de creștere a pastravilor. Există și un trimmer. de proteine de dimensiuni mari, care elimina substanță organică în exces.

În mare, păstrăvii se vor dezvoltă în cuști bine ancorate. Altfel, curenții puternici le-ar putea distruge.

Vezi și Un nou produs tradițional românesc: păstrăv afumat în hârzob de brad

Sorin Mănăilă președinte asociația ROM Fish: Orice instalație inseaman peste o sută de mii de euro în mod empiric. iar fondul european de pescuit nu mai finanțează decât maxim 50% din investiții.

Rezultatele cercetărilor științifice vor fi utile pentru cei care vor să investească în ferme de păstrăv. Astfel de pești se cresc în Marea Neagră, în Turcia. Apele Române au scos la licitație 28 de sectoare de apă pe care se pot construi ferme de acvacultură, din care s-au închiriat trei perimetre.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles