Un nou produs tradițional românesc: păstrăv afumat în hârzob de brad

3
Pastrav afumat. Sursa foto - Ocolul Silvic Pojorata
- Reclamă -

Păstrăvul afumat în hârzob de brad a fost atestat ca produs tradiţional de Întreprinderea familială Paliștan I. Mihai din județul Bacău, iar firma Raitar din Suceava a primit două atestate de produse pentru rețetă consacrată respectiv pentru mușchi file afumat și jambon afumat fără os.

Aceste atestate au fost înmânate la deschiderea „Târgului de Crăciun”, care s-a desfășurat în weekend-ul trecut în curtea Ministerului Agriculturi, de către ministrul Achim Irimescu.

„Este în interesul nostru să protejam produsele naţionale, fiecare stat membru al Uniunii Europene îşi protejează produsele. Consumatorul român trebuie să fie informat corespunzător. Am să fac tot ce este posibil să promovez produsele româneşti, pe de o parte şi pe de altă parte să asigur o protecţie corespunzătoare producătorului şi consumatorului român”, a declarat Irimescu.

Printre bucatele „cu poveste” din diferite regiuni ale României care au fost expuse la „Târgul de Crăciun” se regăsesc produse din carne sau din lapte (brânză de burduf, telemea, caş dulce sau afumat, pastramă de oaie, urdă), produse din pește (păstrăv afumat în coaja de brad „Doftana”, salată de icre de crap și de știucă/zacuscă de pește/scrumbie marinată), produse de panificaţie şi patiserie (pâine cu cartofi, diverse sortimente de cozonac), siropuri, gemuri sau dulceţuri de fructe și altele.

La expoziţie au fost prezenţi producători de fructe şi legume, de miere, de uleiuri presate la rece, dar şi cei de palincă şi vin, precum şi „Magiunul de prune de Topoloveni”, produs care beneficiază de certificare de calitate europeană „Indicație Geografică Protejată – I.G.P.”.

Târgul a găzduit şi o secţiune dedicată meşterilor populari care expun instrumente populare, iconografie, obiecte obţinute prin prelucrarea lemnului şi a hârtiei, costume populare şi păpuşi cu motive populare.

- Reclamă -

Totalul de atestate de << produs tradiţional >> acordate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a ajuns la un total de 513 atestate de când a fost modificată legislaţia în acest domeniu, conform Ordinului 724/2014.

 

 

- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.