Semnal de alarmă pentru oieri: e sezonul unei boli contagioase

4
- Reclamă -

Crescătorii de ovine pot avea pierderi uriaşe în această perioadă dacă nu îşi vaccinează animalele împotriva unei boli foarte des întalnită numită “răsfugul alb” sau “agalaxia”. 

Boala nu se transmite genetic, dar este contagioasă. Dacă apare prin mâinile mulgătorului poate fi râspândită foarte ușor în toată turma. Animalele pot lua această boală din apă, așternut sau furaje care au fost contaminate cu această microplasmă. Microplasma rezistă 3-4 luni și tocmai de aceea este foarte importantă dezinsecția. În momentul depistării acestei boli la unul dintre animale, acesta trebuie băgat în carantină și tratat corespunzător.

Boala apare în perioada de lactație, adică în mai și octombrie, iar acum este perioada în care animalele trebuie vaccinate.

Agalaxia are trei forme de evoluție: o formă supra-acută, una sub-acută și o formă cronică.

Forma supra-acută este mai rar întâlnită și se caracterizează prin depresie, febră foarte mare și mortalitate în 6-7 zile de la apariția sa. Forma sub-acută este cea mai întâlnită și are mai multe localizări: o localizare mamară, caracterizată prin durere la nivelul glandei mamare, apariția unor noduli pe glanda mamară, secreția lactată devine apoasă, cu grunji prin ea în momentul cand laptele este muls, se sedimentează, are o culoare galben-verzui și gust sărat.

O altă localizare este cea articulară, care se caracterizează prin edeme și dureri articulare la nivelul articulațiilor tarsiene și carpiene. Animalul nu se mai poate deplasa, apar șchiopături sau chiar anchilozare. Localizarea oculară este și ea destul de cunoscută, apar probleme la nivelul ochilor, lăcrimare, conjunctivită, ulcere și chiar  pierderea vederii.

- Reclamă -

Forma cronică a bolii se manifestă prin apariția mamitei mai ușoare a unor noduli. Mamela se poate vindeca, dar dispare secreția lactată.

În toate formele bolii secreția lactată scade foarte mult, iar după evoluția bolii s-ar putea ca aceasta să nu mai revină deloc.

Sunt pierderi economice pentru ferme, pentru că laptele nu mai este bun, animalul trebuie băgat în carantină, costuri cu tratamentele. Deci, pierderi economice foarte mari în cazul în care boala este depistată în turmă, explică dr. Paul Jurjuman, medic veterinar în județul Hunedoara.

Medicii veterinari le recomandă fermierilor vaccinul și dezinsecția chiar dacă animalele din turmă sunt sănătoase.

Citește și Premieră naţională: transfer de embrioni la bovine

Există vaccinuri care se folosesc pentru această boală, agalaxin sau agavac, vaccinuri care se administrează neapărat în a doua parte a gestației. Se vaccinează întreaga turmă, atât ovinele tinere cât și masculii deoarece și ei pot fi purtători. În zonele în care a evoluat boala, vaccinarea trebuie să se repete după 21 de zile. Imunitatea se intalează după 10-14 zile și durează circa un an. Dar în efectivele în care chiar evoluează boala ar fi recomandată vaccinarea din 6 în 6 luni.

Dezinfecția cu soluții dezinfectante speciale trebuie să se facă după descoperirea primului caz de boală, pe toată porțiunea în care stau animalele. De asemenea, nu este recomandat să fie aduse mioare tinere, timp de un an de zile, până nu se face vaccinarea la rapel a întregului efectiv”, adaugă dr. Paul Jurjuman.

Autor: Andreea Burghelea

- Reclamă -

4 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.