Sicilia se confruntă cu o secetă gravă din cauza lipsei precipitațiilor de iarnă

0
Sicilia
- Reclamă -

Sicilia se confruntă cu o secetă gravă, deoarece lipsa ploilor de iarnă a scăzut cantitatea de apă din rezervoare, iar locuitorii sunt nevoiți să se aprovizioneze cu apă potabilă, relatează Reuters.

Insula, care a înregistrat un record european de căldură în 2021, 48,8 grade Celsius (119 grade Fahrenheit), a declarat stare de urgență, zeci de orașe au raționalizat apa pentru uz agricol și rezidențial și au pus la dispoziție provizii doar o dată la două zile, scrie Agerpres.

„Chiar și prepararea ceaiului din plante sau gătitul de paste devine o muncă obositoare”, a spus Maria Maneri, studentă și chelneriță din orașul Agrigento, sudul Siciliei, care de multe ori trebuie să transporte o plasă grea cu sticle de apă.

„Apa din Agrigento este aur”, a afirmat Antonio, un localnic, adăugând că umple regulat rezervoare și sticle de la cea mai apropiată fântână a orașului. Lumea se confruntă cu cea mai caldă lună februarie înregistrată vreodată, după opt temperaturi record consecutive, cu efecte devastatoare asupra accesului la apă la nivel global.

Vezi și Sudul României, secetă pedologică moderată şi puternică

Agricultura din Sicilia, monitorizată de UE

Agricultura din Sicilia, una dintre cele mai sudice regiuni din Europa, a fost citată drept o preocupare deosebită de către Serviciul de monitorizare a culturilor al Uniunii Europene, MARS, care în decembrie a tras un semnal de alarmă cu privire la seceta din regiunea Mării Mediterane.

- Reclamă -

Insula italiană este un producător de citrice și măsline, precum și de grâu. Lipsa de apă nu este o noutate pentru sicilieni, dintre care mulți au cisterne pe acoperișuri pentru a colecta apă de ploaie, dar sistemul de stocare s-a dovedit insuficient în fața perioadelor lungi de secetă din ultimii ani.

Unii locuitori își umplu acum căzile când sunt disponibile pentru apă de spălat și de gătit, a declarat un proprietar de restaurant Federico Castronovo.

Sudul Italiei, Grecia, insulele mediteraneene și nordul Africii se tem acum că creșterea temperaturilor de primăvară va agrava problemele pentru agricultură, ecosisteme și disponibilitatea apei potabile.

Mulți sicilieni se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească. „Iernile viitoare ar putea fi probabil și mai puțin ploioase”, a spus Peppe Riccobene din Agrigento. „Simțim impactul dezastruos al schimbărilor climatice în fiecare an”, a afirmat el.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.