Dialogul cu un somelier este de fiecare dată interesant, nu poate fi unul ”sec”, iar o dovadă este discuția cu Răzvan Zaharia, susține Informateca.ro.
-Cum știm că ai avut legături cu domeniul presei, ce e mai greu, să scrii un articol sau să prezinți un vin?
-În ambele cazuri poate fi puțin greu la început. În domeniul presei, trebuie să vii întotdeauna cu informații exacte, cu surse de încredere, nu de la alte publicații, mai ales că fiecare publicație poate interpreta o știre în felul său. Acum, de când cu fake news, te poți trezi că publici o știre falsă, fără să fi căutat informația la sursă, doar pentru că ai văzut ce au pus alte publicații și este o știre „șoc” sau „senzațională”. În domeniul vinului, trebuie să îți dezvolți ușor-ușor zona senzorială, în special partea olfactivă și gustativă, și pe ce anume să pui accent în prezentare. Pe partea de prezentare, trebuie pus accent pe zona de soft-skills, să nu ai frica de a vorbi în public, să îți păstrezi reacțiile cât mai neutre în diverse situații, ca orice job în customer service, și cel mai important, să ții oamenii conectați și să interacționeze cu tine.
-Ce te-a determinat să devii somelier?
-Curiozitatea. Eram adolescent când am văzut pe cineva care analiza eticheta și vinul la masa unde stăteam eu. Nu era un somelier, ci doar un iubitor de vinuri. Acela a fost trigger-ul ce m-a făcut să văd că vinul nu este doar o băutură alcoolică obținută din fermentarea strugurilor.
-E un drum greu de la statutul de amator de vinuri la specialist în vin?
-E mai degrabă un drum lung. Nu te poți numi specialist peste noapte. Necesită timp să explorezi vinuri din diferite regiuni, să poți înțelege de ce același soi de strugure nu se dezvoltă peste tot la fel, etc. În România, există școli de somelieri pentru cei care poate nu vor să facă o carieră din asta, dar să învețe ce este vinul. Însă orice școală de somelieri îți pune doar o bază, partea lungă a drumului constă în experiență și studiere personală.
Vezi restul interviului aici: Răzvan Zaharia: ”vinul nu este doar o băutură alcoolică obținută din fermentarea strugurilor”
[…] Somelier: ”vinul nu este doar o băutură alcoolică” […]
[…] Vezi și Somelier: ”vinul nu este doar o băutură alcoolică” […]