Sparanghelul, o cultură cu viitor promiţător

0
- Reclamă -

 

Sparanghelul (Asparagus officinalis), delicatesă în bucătaria vestică începe să cucerească şi inimile românilor.

Plantă originară din Europa, vestul Asiei şi nordul Africii, preferă solurile fertile, bine drenate, cu un pH 6,5-7,5, lutoase-nisipoase. Suportă şi solurile saline.

Este sensibilă la umiditate ridicată şi la concurenţa altor plante aşa că pentru înfiinţarea unei culturi de asparagus, terenul trebuie să fie bine curaţat de buruieni şi iarbă.

Cultivarea sparanghelului

Primăvara, în luna aprilie, se cultivă plante tinere, mascule care au producţie mare, aşezându-le la distanţă de jumatate de metru unele de celelalte, cu 1,5 m între rânduri.

În cultură, sparanghelul produce timp de 15-20 de ani. 25 de plante sunt suficiente pentru consumul unei familii de 4 persoane.

- Reclamă -

Istoria cultivării sparanghelului

Sparanghelul este menţionat în unele dintre cele mai vechi reţete, fiind folosit încă din antichitate în bucătarie, medicina tradiţională şi în scopuri religioase, ca ofranda. În secolul XV era cultivat cu mare grijă de către călugării francezi. Planta conţine vitaminele K, A şi C, fier, fosfor, potasiu, cupru, mangan şi seleniu.

În prezent, cei mai mari producători de sparanghel sunt China cu o producţie de 7, 3 tone în 2014, Mexic şi Peru unde a fost introdus de americani in anii ’90 în cadrul campaniei “Razboi împotriva drogurilor”, campanie care avea ca scop înlocuirea plantaţiilor de cocaină cu plante agricole.

Pe piaţă se găsesc sparanghel verde, purpuriu cu conţinut mai redus de fibre şi sparanghel alb care este crescut la întuneric având un gust mai dulce.

Sparanghelul verde congelat se vinde pe emag cu 12 lei punga de 300g

https://www.emag.ro/supermarket/sparanghel-verde-300g-delhaize-69687/pd/D0JD5BBBM/

Şi pentru că vremea ne face să petrecem mult timp în casă, iată o reţetă delicioasă numai bună de pregătit într-o zi ploioasă

 

Sparanghel grill cu ceapa caramelizată, bacon şi brânză de capră

Ingrediente:

4 felii de bacon, 1 ceapă roşie, tăiată Julien, 1 legătură sparanghel curăţat,

sare şi piper, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de oţet, 1 lingură de sirop de arţar

jumătate lingură muştar de Dijon, jumătate lingură sos Worcestershire şi brânză de capră fărâmiţată.

Pregatire:

Se prăjesc feliile de bacon, se adaugă ceapa şi se lasă până se caramelizează. Între timp, presăraţi sare şi piper peste sparanghel şi lăsaţi-l în cuptor până se înmoaie miezul tijei, iar exteriorul devine crocant. Adăugaţi usturoiul, feliile de bacon şi ceapa caramelizată, oţetul balsamic, siropul de arţar, muştarul şi sosul Worcestershire şi lăsaţi pe foc până ce scade aproape tot lichidul.

Pentru prepararea acestui fel puteţi folosi vas yena cu grill pentru cuptor:

https://www.emag.ro/vas-yena-oval-cu-gril-pentru-cuptor-pyrex-42x30x6-cm-transparent-766871/pd/DZVQPNBBM/#product-gallery

Se serveşte cald.

Poftă bună!

Surse:

http://www.closetcooking.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.