Ion Păunel, un legumicultor din Pleșoiu, județul Olt, a plantat vița de vie în 2021, în silarul pentru tomate, iar anul trecut a avut și prima recoltă.
Strugurii se coc în solar cu cel puțin două luni mai devreme și clienții sunt încântați să cumpere de la piață struguri cu gust, proaspăt culeși, netratați să reziste transportului peste mări și țări.
La această dată, strugurii din ferma lui Ion Păunel se găsesc în piața Cibin din Sibiu, alături de legumele produse în solarii. Primii s-au copt strugurii albi, acum le-a venit rândul și celor negri. S-au vândut și cu 25 lei/kg, iar asta arată că ideea de a cultiva vița de vie în spațiu protejat n-a fost deloc una rea.
„Săptămâna trecută i-am dat cu 25, acum cu 20 lei/kg. Prețul este mai bun decât anul trecut. Anul trecut i-am dat cu 12 și 14 lei în piața din Slatina”, a precizat fermierul.
Domeniile Ostrov: Producție mare de struguri și o calitate de invidiat / Creștere de 7% față de 2021
Acesta va trebui să găsească și o soluție pentru a-i vinde en-gros, pentru că producția este generoasă, înregistrând între trei și 20 kg/plantă.
„70% din ea e în primul an de recoltă”, mai spune fermierul, care s-a arătat dispus, încă din momentul în care a decis să încerce experimentul, să le dezvăluie și altor colegi din lucrurile aflate de la prietenii din Republica Moldova, de unde a preluat ideea.
Zeamă bordeleză și doi fertilizanți bio, singurele „intervenții”
Vița de vie nu este deloc o cultură greu de întreținut pentru un fermier cu experiență. În următorii ani va renunța însă la cultura de legume, cu care acum merge în paralel, nu pentru că legumele nu ar fi compatibile cu vița de vie, ci pur și simplu pentru că, mărturisește fermierul, este tentat, în sezonul în care și tomatele au mare nevoie de îngrijire, să neglijeze tocmai cultura care îi aduce un venit considerabil.