Sumă mult mai mare pentru subvențiile APIA: în plus cu peste 3 miliarde de euro

1
agro imm invest

Fermierii români vor beneficia de o sumă mult mai mare decât cea actuală pentru subvențiile acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Bugetul plăților directe va crește cu peste 3 miliarde de euro, anunță Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE și purtător de cuvânt al României pentru Comitetul Special pentru Agricultură (SCA).

Anvelopa financiară a României pentru 2021-2027 va fi de 20,21 miliarde de euro, din care pentru plăți directe și măsuri de piață sunt alocate 13,37 miliarde de euro, o sumă mai mare cu aproximativ 3 miliarde de euro decât în exercțiul financiar actual. În schimb, pentru măsurile de dezvoltare rurală suma alocată este de 6,75 miliarde de euro.

Alocarea totală se menține la nivelul actual datorită convergenței externe propuse care înseamnă creșterea plăților directe, compensând reducerea plăților pentru dezvoltare rurală, a spus Achim Irimescu, care a venit de la Bruxelles ca să participe, săptămâna trecută, la Conferința Națională a Clubului Fermierilor Români, eveniment organizat la București.

Accentul va cădea pe plățile directe acordate fermierilor și mai puțin pe finanțarea proiectelor de dezvoltare rurală.

Reducerea proporției bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) în cadrul bugetului UE de la 36% (450,4 miliarde de euro), în perioada de programare financiară actuală, 2014-2020, la 27% (372,2 miliarde euro) în 2021-2027.

Reducerea liniară a fondurilor destinate plăților directe, conform Comisiei Europene, ar fi de circa 4%, dar în prețuri curente depășește 16%.

Reducerea fondurilor de dezvoltare rurală este egală pentru toate statele membre ale UE, de 15,3%.

un comentariu

  1. […] Fermierii români vor beneficia de o sumă mult mai mare decât cea actuală pentru subvențiile acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Bugetul plăților directe va crește cu peste 3 miliarde de euro, anunță Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță… Cititi mai multe aici: Sumă mult mai mare pentru subvențiile APIA: în plus cu peste 3 miliarde de euro […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here