Suprafaţa reală irigată în 2020 a fost de 508.000 de hectare

0

Anul acesta suprafaţa reală irigată, nu cumulată, a fost de 508.000 hectare, deşi am fi vrut să avem măcar cele două milioane de hectare afectate de secetă protejate prin irigaţii, dar atât s-a putut, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

„Noi am declarat de fiecare dată doar suprafaţa reală udată, nu suprafaţa cumulată. Pentru anul trecut s-au declarat 780.000 hectare, când cu toţii ştiam şi mai ales specialiştii de la ANIF ştiau că au fost 278.000 de hectare raportate de trei ori. Anul acesta suprafaţa reală, nu cumulată, a fost de 508.000 de hectare, atât s-a putut, insuficient. Am fi vrut să avem trei milioane de hectare sau măcar cele două milioane de hectare afectate de secetă să fie protejate prin irigaţii. Atât s-a putut, totuşi mult mai mult decât până cum, pentru că s-au terminat unele investiţii făcute şi noi le-am continuat”, a spus Oros.

El a menţionat că irigaţiile reprezintă un subiect foarte important, iar anul acesta mai mult ca în alţi ani s-a tot amintit de el, din cauza secetei care a distrus mai mult de două milioane de hectare de culturi agricole.

„Noi am continuat toate investiţiile începute prin acel Program Naţional de Reabilitare. Media celor trei ani a fost de 170 de milioane de lei, atâţia bani s-au alocat. Anul acesta am alocat vreo 256 de milioane de lei, dar am mai suplimentat pentru că s-au făcut lucrări mai multe. A continuat şi programul „apă gratis” şi va continua”, a menţionat Adrian Oros.

Acesta a arătat că prin prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) vor fi alocate 6,5 miliarde de euro în infrastructura de gestionare a apei, care va cuprinde nu doar infrastructura de irigaţii ci şi infrastructura de desecare/drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deşertificării şi finalizarea sistemului naţional antigrindină şi creşterea precipitaţiilor.

Carnea de porc în viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here