TalentA, programul de instruire în agricultură, și-a desemnat câștigătoarele din 2023

2
- Reclamă -

TalentA 2023 – programul internațional gratuit de instruire a femeilor inovatoare din agricultură, din România și Moldova, aflat la cea de-a patra ediție, s-a încheiat cu o Gală de premiere în care organizatorii au acordat granturi celor mai bune proiecte de afaceri rurale sustenabile. 

TalentA 2023

Încă de la prima ediție, Corteva Agriscience a dezvoltat acest proiect în parteneriat oficial cu compania de consultanță în management de afaceri și dezvoltare de personal Starperformining.

Ediția din 2023, s-a bucurat de un număr record de participante – 74 de femei-fermier atât din România, cât și din Moldova, care timp de cinci luni au parcurs un modul de 10 cursuri de management de afaceri și un modul de 4 cursuri de agribusiness, cursurile fiind susținute de echipa de consultanți a companiei, și de profesioniști Corteva, pe platforma de e-learning Starperformining 

TalentA este un proiect remarcabil care duce la nivel înalt dezvoltarea profesională a femeilor – fermier din România și din Republica Moldova. Sunt onorat să fiu alături de compania Corteva în acest demers și să contribui la îmbunătățirea abilităților de gestionare a afacerilor participantelor, aspect esențial pentru viabilitatea și sustenabilitatea agriculturii”, a declarat Radu Stănescu, Managing Partner Starperformining, partenerul organizațional oficial al Corteva Agriscience pentru proiectul TalentA în România și Republica Moldova.

- Reclamă -

După încheierea cursurilor online, un moment deosebit al programului TalentA 2023 l-a constituit atelierul practic de afaceri, când participantele s-au întâlnit personal în București și timp de două zile și-au îmbogățit cunoștințele de afaceri, alături de consultanții Starperformining, care ulterior le-au devenit mentori în construirea de proiecte axate pe dezvoltarea propriilor afaceri și pe sprijinul acordat comunității la nivel local. 

Iar pentru ca femeile-fermier finaliste să reușească să implementeze proiectele elaborate, Corteva Agriscience, a acordat 3 granturi, de 6000 $, 5000 $ și 4000 $, iar Starperformining, a acordat ca și în anii anteriori, un grant special de 1500 €. 

Câștigătoarele TalentA 2023

Proiectele depuse în cea de-a patra ediție sunt de interes, merită sprijin, și felicităm toate participantele pentru implicarea lor”, a declarat Maria Cîrjă, Managerul de Marketing al Corteva Agriscience în România, Republica Moldova și Ungaria, subliniind importanța programului TalentA în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor rurale. 

Însă regulile spun că fiecare concurs își are proprii câștigători, astfel că: 

Premiul I a fost adjudecat de Iris Maria Roșculeț,  din județul Ialomița, România, de la ferma „Serele Dulci”, cu proiectul „Serele Dulci” privind dezvoltarea unei culturi mixte de viță-de-vie și de tomate pe o suprafață de 1800 de metri pătrați și o seră de înaltă performanță de 1200 de metri pătrați, în care poate produce dulceață din legume și struguri la ferma părinților săi. 

Programul TalentA este o oportunitate unică pe care oricine ar trebui să o valorifice. (…) TalentA m-a ajutat să învăț că încrederea începe să-și facă loc prin toate temerile că ar putea fi o misiune imposibilă să-ți îndeplinești visul, dar investirea în viitorul femeilor rurale prin pregătire și granturi pentru a reduce decalajul de gen poate contribui la crearea unui viitor sustenabil, un viitor în care putem valorifica resursa neglijată în agricultură, femeile, pentru a ajuta la atingerea principalului obiectiv al TalentA„, a declarat Iris Maria Roșculeț.

Premiul al II-lea a fost câștigat de Alexandra Buliga, din județul Neamț, România, de la Ferma BAIAGRO, cu proiectul „Punem Agricultura pe Picioare” care include servicii mobile pentru repararea și întreținerea utilajelor agricole în județul Neamț, și adaptarea echipamentelor și tehnologiilor agricole pentru a fi folosite de persoanele cu dizabilități de mobilitate. 

Premiul al III-lea i-a revenit participantei Maria Boldurescu, din Raionul Călărași, Republica Moldova, Grădina Bee Paradise, cu proiectul „Colectarea și valorificarea apei de ploaie pentru crearea Grădinii Bee Paradise” care constă în restaurarea și extinderea bazei de apicultură, care trebuie diversificată și să se desfășoare pe tot parcursul dezvoltării stupilor. 

Grantul oferit de compania Starperformining a ajuns la Carmen Minciunescu din Constanța, inițiatoarea proiectului „Livada cu aluni”, al cărui scop este de a extinde cultivarea alunilor pe ferma familială Aquila Agricola. Acest tip de cultură este o raritate pentru regiunea Dobrogea, care s-a confruntat cu secetă în acest an și necesită un consum redus de resurse de apă.

Sunt foarte bucuroasă că am avut oportunitatea de a face parte din programul TalentA, de a întâlni oameni minunați, experți în afaceri și fermiere care împărtășesc același scop al dezvoltării agriculturii. Programul oferă cunoștințe în management, înțelegere și menținere a echilibrului financiar. Recomand cu căldură fermierelor să se înscrie în acest minunat program sponsorizat de Corteva”, a declarat fericită,  Carmen Minciunescu.

TalentA – prezent, trecut și viitor

Și pentru că TalentA nu înseamnă numai cursuri și sprijin financiar, ci presupune și crearea de legături între femeile-fermier care împărtășesc aceleași pasiuni pentru agricultură, dar și aceleași provocări, la ceremonia de decernare a premiilor TalentA 2023, au fost prezente atât fizic, cât și online participante în edițiile anterioare ale programului, câștigătoare și ele de granturi, care au povestit celor prezenți la eveniment cât de mult înseamnă acest proiect, mai ales pentru oportunitățile de învățare, pentru câștigarea de încredere și curaj să meargă mai departe, și au subliniаt cât este de important să fie împreună pentru împlinirea planurile de viitor. 

Iar vestea bună, la final, a fost împărtășită chiar de Maria Cîrjă, Managerul de Marketing al Corteva Agriscience în România, Republica Moldova și Ungaria care ne-a asigurat că programul TalentA merge mai departe și va fi disponibil din nou, în 2024, pentru ca și alte femei din agricultură să primească sprijin pentru dezvoltarea de afaceri sustenabile! 

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] TalentA 2023 – programul internațional gratuit de instruire a femeilor inovatoare din agricultură, din România și Moldova, aflat la cea de-a patra ediție, s-a încheiat cu o Gală de premiere în care organizatorii au acordat granturi celor mai bune proiecte de afaceri rurale sustenabile.  TalentA… Cititi mai multe aici: TalentA, programul de instruire în agricultură, și-a desemnat câștigătoarele din 2023 […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.