O posibilă taxă vamală de 30% anunțată de administrația Trump pentru produsele europene pune presiune pe producătorii agricoli din sudul continentului, în special pe exportatorii de ulei de măsline din Grecia. În fața incertitudinii economice, aceștia se reorientează rapid spre noi piețe internaționale, în încercarea de a-și proteja afacerile.
Un exemplu concret este afacerea de familie condusă de Konstantinos Papadopoulos din regiunea Varvasaina. Acesta a reacționat imediat după anunțul tarifelor și a semnat un contract cu un distribuitor din Brazilia, o piață dominată de uleiul portughez. Potrivit Reuters, o primă livrare de 15.000 de sticle de ulei extravirgin este deja în drum spre portul Itapoa.
În paralel, compania elenă se află în negocieri avansate pentru un nou contract cu un client din Australia, ceea ce marchează o reorientare strategică pe piețe emergente, dincolo de granițele SUA.
Vezi și Se scumpește uleiul de măsline, spun românii care se întorc din Grecia
„Cred că am învățat lecția de la Trump: să nu mizăm totul pe o singură piață și să avem mereu alternative,” a declarat Papadopoulos pentru Reuters.
SUA, o piață în scădere pentru uleiul de măsline european
Grecia este al cincilea cel mai mare exportator de ulei de măsline către Statele Unite, livrând anual între 8.000 și 10.000 de tone. Însă dependența față de piața americană poate deveni o vulnerabilitate în contextul accentuării politicilor protecționiste.
În 2024, firma Papadopoulos a exportat 350 de tone în SUA – o treime din totalul vânzărilor. În prima jumătate a acestui an, a livrat deja 100 de tone, dar estimează o scădere de 40% dacă tariful va fi aplicat integral.
„Toată infrastructura noastră era gândită pentru un volum mare de export către America. Și dintr-odată, vedem cum această piață dispare,” a adăugat antreprenorul.
Exportatorii europeni caută piețe emergente
Pe fondul incertitudinilor legate de politicile comerciale ale SUA, tot mai mulți producători europeni caută piețe alternative în America Latină, Asia și Oceania. Este o reacție de adaptare la condițiile geopolitice, dar și o necesitate pentru un sector agricol dependent de exporturi și expus la riscuri externe.
Pentru Grecia – țară cu o agricultură bazată pe produse tradiționale precum uleiul de măsline – diversificarea piețelor de desfacere devine o strategie de supraviețuire economică.