Tendințe piață. Occidentalii vor roșii dulci, românii preferă “acrișoarele”

0
rosii
- Reclamă -

Dr.Victor Lăcătuș, fost director științific la ICDLF Vidra, spune că românii, ca de altfel, toți locuitorii din Balcani, au gusturi diferite în ceea ce privește tomatele față de europeni. La noi, preferințele se îndreaptă spre roșiile mai acrișoare, spre deosebire de occidentali, unde tendințele sunt cu totul altele.

“În Balcani există o anumită preferință în ceea ce privește gustul tomatei: sa fie suficient de dulce ca să simți că este acrișoară, în timp ce în Occident partea cu acrișorul este lăsată mai moale. Aceasta pentru că aici s-au făcut unele corelații între incidența unor boli digestive și aciditatea legumelor, care au dus la crearea unor hibrizi al căror conținut de zahăr este ceva mai ridicat. Raportul zahăr-aciditate este principalul parametru. pe care noi îl putem măsura cu ușurință, caracterizează gustul principal“, a declarat Victor Lăcătuș, în cadrul unui simpozion organizat recent de către OIPA Legume-Fructe si CATAR.

Din păcate, însă, hibrizii folosiți de legumicultorii români provin aproape în totalitate din import, cei românești, oricum foarte vechi, fiind deficitari la capitolul productivitate. Potrivit datelor din piață, producția locală acoperă undeva la 1% din necesarul semințe. de altfel, acesta este și motivul pentru care importurile sunt atât de mari.

VEZI: APIA: Ajutoare excepționale pentru crescătorii de animale

“Cultivam 99% hibrizi străini, care provin din afară. Este dureros pentru mine, cel puțin, care ani de zile am lucrat în cercetare. Rezultatul îl vedem, foarte mulți hibrizi de tomate nu sunt pe gustul nostru”, a declarat Lăcătuș.

Necesarul de legume al României este de 3,2 milioane de tone, iar o treime din consum reprezintă legume produse în spații protejate.

Importurile se ridică la 250.000 tone, în timp ce exporturile totalizează doar 60.000 tone. România are circa 8.000 ha de sere și solarii, dublu față de datele făcute publice de către Ministerul Agriculturii, după cum susține Lăcătuș.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.