Urşii produc pagube însemnate în culturile de porumb

0
- Reclamă -

Urşii produc pagube însemnate în culturile de porumb din judeţul Harghita, până în prezent fiind afectate peste 500 de hectare, fapt care creează dificultăţi agricultorilor.

 

Directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat presei că, în acest an, instituţia pe care o conduce a participat la peste 300 de evaluări ale pagubelor produse de urşi, în cele mai multe cazuri fiind vorba de animale ucise în gospodării sau pe fâneţe, dar şi de distrugeri în lanurile de porumb.

„Ca şi Direcţia Agricolă Harghita, noi evaluăm, pe baza Hotărârii de Guvern 3/ 2023, pagubele provocate de urşi. În condiţiile judeţului Harghita, am depăşit numărul de 300 de evaluări, în acest an. Pagubele mai mari se înregistrează la animale din gospodării, mai mult în gospodării răzleţe, răsfirate pe tot teritoriul judeţului, nu atât în aglomerări urbane, mai mult la sate. Şi o altă mare pagubă provocată de aceste animale, în special ursul, este la porumb siloz şi porumb boabe. Aici, de la 2-3% (…) ajungem şi la parcele calamitate 100%. (…) Sunt peste 500 de hectare afectate din cultura porumbului”, a spus Romfeld Zsolt.

Acesta a adăugat că numărul pagubelor este aproape la fel ca anul trecut, dar a punctat că acesta ar putea fi mai mare, întrucât oamenii nu mai semnalează pagubele mici.

El a menţionat că au fost zile în care specialiştii Direcţiei Agricole au participat şi la 27 sau 28 de evaluări ale pagubelor.

- Reclamă -

Potrivit lui Romfeld Zsolt, inclusiv personalul evaluator se află într-un pericol real, pentru că sunt situaţii când urşii sunt încă prezenţi în parcelele de porumb atunci când membrii echipei de evaluare se află în zonă.

„Trimitem oamenii în parcele unde, într-o parte suntem noi şi, într-o parte este ursul. Deci, există un pericol real, chiar şi la personalul evaluator care face aceste evaluări. (…) Am avut 50 de evaluări pe săptămână, vârful a fost de 27-28 pe zi”, a spus directorul DAJ Harghita.

Romfeld Zsolt a mai arătat că vor urma şi alte evaluări, întrucât este perioada de recoltare a porumbului siloz şi oamenii aşteaptă să vadă paguba totală, după care anunţă autorităţile.

Degustare în aer liber, într-un parc din Oradea, cu vinuri produse în județ

El a mai menţionat că, din discuţiile cu cei păgubiţi, a observat că aceştia „îşi pierd elanul de a merge mai departe” şi se află in imposibilitatea de a ieşi din această situaţie.

Prezenţa urşilor a fost semnalată tot mai des în ultima perioadă şi în Miercurea-Ciuc, animalele fiind observate inclusiv în lanurile de porumb de la marginea oraşului.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.