Utilaje pentru recoltat cartofi – cât costă

0
- Reclamă -

România este al treilea cultivator de cartofi din Europa, ca suprafață, după Germania și Polonia și pe locul cinci ca producție, după Germania, Polonia, Olanda și Franța.

Anul trecut, de exemplu, în România au fost cultivate cu cartofi 189.000 de hectare, în scădere cu 10.000 de hectare față de anul trecut, iar producția a ajuns la 2,779 milioane de tone, cu 740.000 tone mai puțin față de același interval (21,0%), în principal din cauza randamentului la hectar (‐16,8%), conform datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică.

Producția de cartofi a României se cifrează anual între circa trei și patru milioane de tone, cantitate suficientă pentru asigurarea consumului intern, care se ridică la circa două milioane de tone anual, dar și pentru sămânță (circa un milion de tone), procesare și furaje (circa 40.000 de tone).

Conform unor date mai vechi, în România sunt aproximativ 200 de exploatații cu suprafața de peste 10 hectare, majoritatea fiind producători mici care dețin suprafețe de la 0,10 până la 10 hectare.

În România, se cultivă în prezent peste 100 soiuri de cartof de mare performanță, majoritatea provenind din Uniunea Europeană (Olanda, Germania, Franța, Danemarca, Scoția) și doar câteva cu soiuri românești.

Zonele cele mai prielnice pentru cultura cartofului sunt județele Brașov, Covasna, Harghita, Neamț, Suceava, Botoșani, zonă închisă pentru cartoful de sămânță, iar pentru cartoful timpuriu anumite zone din județul Dâmbovița (Lungulețu, Brezoaele), Teleorman (Peretu), Olt și Constanța.

- Reclamă -

Românii consumă anual, în medie, 92,2 kg/cartofi pe locuitor, situându-se pe locul patru în UE. Pe primele locuri se situează Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda – 118,7 kg/locuitor/an și Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an.

Importurile de cartofi în 2011 au totalizat 89.635 tone, în valoare de 23,4 milioane de euro, reprezentând doar 2% din totalul producției, în timp ce în 2010 au fost de 64.704 tone în valoare de 11,646 milioane euro.

Toate aceste cifre arată că, în România, cultura de cartofi este importantă pentru fermieri. Deși mecanizarea agriculturii românești a rămas în urmă față de cea a Uniunii Europene, în piață sunt oferte pentru combine agricole de recoltat.

Combine pentru recoltat cartofi

 

Astăzi vă prezentăm două modele, unul pentru recoltat cartofi de pe un rând și unul de pe două rânduri, ambele produse de Grimme.

Modelul SE 75-20 UB recoltează cartofi de pe un rând cu ridicare laterală și are o capacitate de încărcare de două tone, greutatea totală (goală) a utilajului fiind de 3,8 tone. SE 75-20 (23) (image_jpeg)

Combina aceasta măsoară 7,9×3,0x3,1 m, și are două benzi de ridicare, sistem de separare prin banda de divizare, 2 arici de cauciuc și cu degete de cauciuc etc, plus altele opționale, cum ar fi sistemul de urmărire a tasării bilonului Ridge Relief și centrarea automată a combinei pe bilon în timpul recoltării.

Conform datelor publicate de AFIR, modelul costă 65.000 euro fără TVA.

SE 75-20 (35) (image_jpeg)

Combina de recoltat cartofi pe două rânduri Grimme GT 1700 M – STS are o capacitate de transfer maximă de 120 tone/oră.

GT 170 (15) (image_jpeg)

Pe lângă dotările standard, cum ar fi sitemul de agitare rotativ la prima bandă și rola hidraulică de extragere a vrejilor, are și sisteme opționale – sistem de urmărire a tasării bilonului Ridge Relief  (ca și celășat model), un sistem de spargere bulgări în primul canal etc.

GT 170 (4) (image_jpeg)

Prețul pentru acest model este de 90.000 euro fără TVA.

 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.