Varza de Bruxelles, vedeta meselor de sărbători

1
- Reclamă -

Cultivată de belgieni din secolul XVII şi apreciată pentru gustul său specific şi pentru conţinutul de vitamine (C, K, A) şi minerale (potasiu şi mangan), varza de Bruxelles este unul dintre alimentele specifice iernii.

Varza de Bruxelles se cultivă pe soluri reavene, expuse soarelui, cu pH ȋntre 6-7. Se dezvoltă bine pe soluri lutoase, luto-argiloase şi luto-nisipoase.

Seminţele se plantează la adâncime de 0,5-1 cm, cu distanţă de 60 cm ȋntre ele şi  80 cm spaţiul dintre rânduri. Recoltarea se face la 130-180 zile de la însămȃnțare.

Ȋntre şiruri se pot planta leguminoase precum fasole şi mazăre care vor ȋmbogăţi solul cu azot.

Planta este atacată de fluturele alb al verzei, de limacşi, cârtiţe, dar şi de porumbei. Pentru a o feri de aceştia din urmă se recomandă acoperirea cu plasă.

Varza de Bruxelles creşte până la o ȋnălţime de 60-90 cm. Micile “verze” se dezvoltă la axilele frunzelor şi ȋmbracă tulpina de jur ȋmprejur.

- Reclamă -

Cum este foarte ȋndrăgită, cultivatorii s-au ȋntrecut ȋn obţinerea de noi varietăţi. Ȋn prezent, există peste 100 dintre care amintim: Abacus care este gata de recoltare ȋn lunile august-septembrie, Cryptus care se culege ȋn decembrie şi Petrus care are frunze de un verde foarte ȋnchis.

Varza de Bruxelles ȋn bucătărie

Când se aleg pentru gătit, verzele de Bruxelles trebuie să fie tari şi verzi. Pentru a evita răspândirea unui miros neplăcut, se recomandă tăierea lor ȋn 2 sau chiar 4 bucăţi astfel ȋncât timpul de fierbere să nu depăşască 5 min.

Si pentru ca a ȋnceput deja sezonul sărbătorilor, iată o reţetă gustoasă şi uşor de preparat: Pilaf cu varză de Bruxelles, merişoare şi nuci pecan, fel ce se poate consuma fără griji de către vegani.

Ingrediente: 200g amestec de orez basmati şi orez sălbatic, 5 linguriţe de ulei măsline, 1 ceapă tocata, ghimbir tăiat ȋn cubuleţe, 2 căţei de usturoi, o legătură mică de coriandru, 2 linguriţe de chimion, 1 linguriţă turmeric, 2 linguriţe coriandru pudră, 1 linguriţă scorţişoară, sucul unei lămâi, 500 g varză de Bruxelles, 100 g nuci pecan, 100 g merişoare proaspete, 50 g merişoare uscate, 50 g unt şi un iaurt natural.

Orezul se pune la ȋnmuiat 1 oră. Ȋntre timp, ȋntr-o tigaie, se amestecă ceapă tocată cu 2 linguri de ulei de măsline şi se amestecă pe foc până se caramelizează.

Usturoiul, ghimbirul, coriandrul, condimentele şi sucul de lămâie se amestecă până formează o pastă. Aceasta se adaugă peste ceapă şi se amestecă pe foc 5 min.

Verzele se taie ȋn două bucăţi şi se fierb 5 min la foc mic, până se ȋnmoaie, apoi se  adaugă pasta şi ceapa caramelizată şi se mai amestecă cca 1 min.

Orezul ȋnmuiat se pune la fiert 7-8 minute până se ȋnmoaie puţin. Apoi se scoate din vas şi ȋmpreună cu varza de Bruxelles, ceapa caramelizată şi pasta se pune la cuptor ȋntr-un vas de yena. Dupa 20-25 min mâncarea este gata.

Se serveşte amestecată cu merişoarele, nucile pecan şi frunzele de coriandru tocate, alături de o lingură de iaurt.

Poftă bună!

Sursa: www.Amazon.com

https://www.bbcgoodfood.com/

 

 

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.