Legenda spune că tainele viermilor de mătase au fost destăinuite ţăranilor chinezi de către soţia Ȋmpăratului Galben, Huangdi, personaj mitologic care avea puteri supranaturale. De-a lungul timpurilor, sericicultura (creşterea viermilor de mătase) a fost patronată de ȋmpărătesele Chinei.
Viermii de mătase sunt de fapt, larvele unei molii (Bombyx mori). Specia este originară din Asia. A fost domesticită acum 5 mii de ani, viaţa sa depinzând ȋn totalitate de oameni. Adulţii şi-au pierdut capacitatea de a zbura, masculii folosindu-şi aripile doar pentru dansul nupţial, comportament declanşat de feromonul bombicol, secretat de femele.
Moliile mature trăiesc numai 2-3 zile, au în jur de 4-5 cm cu aripile deschise şi un corp alb cu abdomenul maroniu. Femelele sunt mai mari decât masculii. Viaţa lor este scurtă, încheindu-se după depunerea ouălor.
Viermii de mătase-creştere
Dacă sunt ţinute la o temperatură de 24-29 grade Celsius, din cele 300-500 de ouă depuse de o singură femelă, vor ieşi după 7-14 zile, larve mici, de 2-3 mm, albicioase şi extrem de vorace. Acestea sunt hrănite cu frunze de dud şi uneori, cu câteva frunze de mărul cailor şi de salată.
Citeşte şi: https://casoteca.ro/marul-cailor-copacul-cu-fructe-ca-niste-mingi-de-tenis/
După circa 45 zile ajung la 75 mm lungime şi ȋncep să secrete un fir de mătase alb sau galben, cu lungime de cca 915 cm din care fac gogoşile. La recolatarea acestora, larva este omorâtă cu abur sau aer cald.
Deoarece larvele consumă frunze de dud proaspete în cantităţi foarte mari, în zonele temperate, se pot obţine recolte numai primăvara şi vara.
Ȋn prezent, se fac cercetări pentru realizarea unor viermi adaptaţi la hrănirea cu hrană artificială care să fie mai rezistenţi la boli. Una dintre cele mai avansate ţări ȋn acest domeniu este Japonia.
Prin modificari genetice s-au obţinut viermi de mătase care produc fire cu o rezistenţă crescută sau fire care sunt fluorescente. Fibrele de mătase sunt biodegradabile şi prin ardere generează căldură fără a produce reziduuri fiind o alternativa „verde” a firelor sintetice.
Cei mai mari crescători de pe piaţa mondială sunt China, India şi Iranul.
Preţul unui kg de gogoşi de mătase variază ȋn funcţie de calitate, ȋntre 30-50 dolari USA.
Ȋn România, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alocă fonduri pentru susţinerea fermierilor care cresc Bombyx mori, în 2019 plafonul alocat fiind de 27 000 euro.
Sursa foto: https://ro.pinterest.com/