Vinul românesc este din de în ce mai scump

0
- Reclamă -

Vinul românesc este din de în ce mai scump grație investițiilor din industria vini-viticolă sprijinite de UE. Astfel, prețul vinului produs în România a început să depășească uneori pe cel al vinurilor din țări cu notorietate în lumea lui ”Bahus”. Industria viticolă din țară este în continuă creștere, iar soiurile locale sunt la mare căutare.

Numai în ultimele zece luni au fost autorizate peste 50 de crame noi. Cât despre producția de licori, a fost cu 15% mai mare anul trecut comparativ cu 2022.

Vezi și Domeniile Ostrov, creștere la 10 milioane de litri de vin în 2023

Tot mai mulți români aleg să se răsfețe cu vin produs pe meleagurile noastre. Dovada stă faptul că a crescut consumul de licori făcute în țară, după cum arata datele Oficiului Național al Viei și Produselor Viticole. În paralel s-au înmulțit cramele, dar și suprafața cultivată este mai mare. Cea mai importantă creștere a fost înregistrată la Busuioaca de Bohotin, de la 785 de hectare în 2022, la 912 în 2023.

În ceea ce privește prețul, reprezentanții din industrie spun că vinul românesc a ajuns să fie uneori mai scump decât cel din import.

Vinul românesc este consumat și peste hotare. Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut am trimis la export peste 16 milioane de litri. Potrivit Institutului Național de Statistică, un roman bea, în medie, un litru de vin pe lună, adică șase pahare.

- Reclamă -

Vinurile albe sunt cele mai consumate pe plan local, cu aproape 50% din consumul total. Pe plan secund este vinul roșu, urmat de cel rosé. În ceea ce privește gustul, vinurile demiseci și demidulci sunt cel mai des preferate de români.

România este a patra țară din lume la creșterea producției de vin în 2023. Și ocupă locul șase în topul producătorilor de vin în Europa.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.