Viorel Matei: „Producţii mai bune în acest an, preţuri mai mici, în Timiş”

0
- Reclamă -

Agricultorii din Timiş se aşteaptă în acest an la producţii mai bune comparativ cu anul trecut, urmare a orientării către hibrizi mai rezistenţi la secetă şi cu coacere precoce, susţine Viorel Matei, un cunoscut agricultor din zona Cenad.

El spune că producţiile de porumb şi floarea soarelui se anunţă excepţionale, în timp ce la grâu recolta ar putea fi bună, iar la orz se încadrează în medie, în condiţiile în care au fost zone unde seceta şi-a făcut simţită prezenţa. Noroc cu ploile din ultimele zile, 45 de litri pe metru pătrat în trei reprize, care au mai redus din deficitul de apă din sol. O veste bună este că şi rapiţa şi-a revenit, iar accum se aşteaptă producţii bune.

Începe recoltatul la orz

Peste o săptămână va începe recoltatul la orz, fiind estimată o medie la nivel de judeţ de 5000 kg, faţă de 4.300-4.400 kg, anul trecut, afirmă Viorel Matei. Din păcate, însă, preţurile vehiculate în piaţă la acest moment nu sunt în măsură să-i bucure pe agricultori. Aceştia se aşteaptă la 42-43 bani pe kilogramul de orz, raportat la 56 bani pe kilogram, anul trecut. Şi la grâu, preţurile estimate sunt ceva mai mici  – 50 de bani pe kilogram, comparativ cu 56 de bani pe kilogram, anul trecut, la o producţie medie de 4800-5000 kg la hectar, faţă de 4600-4700, în 2016.

VEZI: Fondurile alocate pentru 2017 pentru investiții în sectorul agricol vegetal, epuizate

Judeţul Timiş este una dintre cele mai importante zone agricole ale României, dispunând de 531.472 ha de teren agricol. O mare parte din terenuri sunt deţinute de străini, care au ajuns să controleze sub diferite forme până la 50% din suprafeţe, potrivit datelor din piaţă.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.