Murele, fructele din dulceţurile, gemurile şi tartele vacanţei de vară

1
murele
- Reclamă -

Murele sunt alături de afine şi zmeură, unul dintre cele mai minunate daruri ale verii. Pline de vitamine şi minerale, murele, cu gustul lor dulce-acrişor sunt consumate proaspete, în gemuri, dulceţuri, tarte şi smoothie-uri delicioase. 

Murul are flori albe-roz care atrag numeroase insecte, frunze palmat compuse şi fructe compuse, ce devin negre când sunt coapte. Tulpinile târâtoare au lunigime cuprinsă între 3-6m.

Planta creşte de la câmpie până la munte, din luncile râurilor până în văile împădurite, având o vitalitate crescută.

Murele-plantare

Murul preferă solurile revene, bine drenate şi afânate, cu pH neutru, dezvoltându-se bine pe soluri lutoase, argiloase, luto-argiloase. Deoarece este o plantă pretenţioase în ceea ce priveşte aportul de apă, se recomandă irigarea culturilor.

Plantarea se face toamna sau primăvara. Cultura intra pe rod în al doilea an, având maxim de producţie în luna iulie.

Înmulţirea murului se face prin marcotaj şi mai rar, prin drajoni.

- Reclamă -

Citeste si http://agroteca.ro/zmeura-profitabila-beneficii-organism

Murele-întrebuinţare

Murele conţin magneziu, potasiu, cantităţi mari de vitamina C şi pigmenţi antocianici fiind folosite în medicina tradiţională pentru stimularea sistemului imunitar, pentru tratarea răcelilor, a îmbătrânirii premature, pentru îmbunătăţirea vederii şi multe altele. Frunzele plantei sunt de asemenea folosite în ceaiuri.

Cum ne aflăm în luna lui cuptor, iată două delicioase reţete de vacanţă:

Îngheţată de mure

Ingrediente: 9 ½ linguri zahăr trestie de zahăr, 800g mure, 1 lingură suc de lămâie şi 1 linguriţă apă de trandafiri

Se amestecă zahărul cu o cantitate egală de apă şi se dau la foc mic până formează un sirop care se lasă la răcit timp de 10 minute. Apoi se combină cu sucul de lămâie, apa de trandafiri şi cu murele transformate în piure (în blender). Se lasă la frigider cel puţin 5 ore.

Pizza cu mure, ricotta şi busuioc

 

Ingrediente pentru topping: 1 lingură ulei de măsline, 300g mure, 350 g mozarella, 350 g parmezan ras, 350 g ricotta, 10 frunze de busuioc.

Blatul de pizza se stropeşte cu ulei de măsline, peste care se aşază cele 3 tipuri de brânză şi o căniţă de piure de mure. Se lasă în cuptor timp de 15 minute şi apoi se decorează cu jumătăţi de mure şi frunze de busuioc.

 Poftă bună!

Surse foto şi reţete: www.countryliving.com, www.thestayathomechef.com

 

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.