Prețurile la produsele agricole s-au prăbușit. Producătorii caută disperați piețe noi de desfacere

0
- Reclamă -

­­­În România, prețurile la produsele agricole s-au prăbușit practic în acest an. Vorbim de cereale, dar și de anumite legume – vezi castraveții care au ajuns și la 20-30 de bani pe kilogram în Olt sau pepenii – 40 de bani pe kilogram la producătorii din Dolj, un nivel care îi aduce practic pe cultivatori în stare de faliment.

Analiștii spun că de vină pentru această situație, la legume cel puțin, este oferta mare din piață și faptul că piața tradițională nu poate să mai absoarbă producția. La cereale, situația pare destul de complicată, în contextul în care toată lumea se plânge de faptul că prețurile din acest an sunt mai mici decît cele din 2016, ca să nu mai vorbim că în bazinul Mării Negre cotațiile sunt inferioare celor de pe bursele internaționale, după cum susțin fermierii locali.

Care ar fi soluția? Înființarea de cooperative, identificarea unor culturi a căror producție să poată fi vândută ușor pe piețele internaționale, dar și găsirea unor piețe de desfacere noi capabile să absoarbă producția autohtonă, după cum susține Ștefan Stănescu, administratorul fermei Agromec Vișina din Olt, o exploatație de circa 3.600 de hectare, care face parte dintr-o cooperativă ai cărei membri lucrează în tottal undeva la 15.000 ha.

Năut și porumb pentru chinezi?

Dacă în România, prețul la cereale este foarte mic, atunci, ar trebui să ne uităm și spre alte piețe, unde producția locală ar putea avea acces, spune Stănescu. El dă exemplul Chinei, unde prețul la porumb este cu circa 40% mai amre față de cel din România. De ce să nu devină China în viitor o posibilă destinație pentru cerealele din România?

Pe de altă parte, fermierul oltean atrage atenția asupra faptului că agricultorii autohtoni ar trebui să se uite și spre alte culturi decât cele tradiționale, dacă vor să obțină bani mai mulți. Un astfel de exemplu este năutul, o cultură mai puțin întâlnită în România, dar care se pretează la terenurile nisipoase din susdul țării și seceta de aici. Dacă la noi prețul de vânzare pentru tona de năut este de circa 500 euro, la chinezi ajunge la 700 euro/tonă. Și grâul durum ar trebui să fie privit cu mai multă atenție, spune Stănescu, mai ales că există cerere pe piața externă și se potriviște cu condițiile de climă și sol din Oltenia.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.